Politika

Potrebna nadogradnja modela lokalne samouprave

“Opšti zaključak Analize je da je, za sadašnje, značajno promijenjene okolnosti u Crnoj Gori, zbog procesa pridruživanja Evropskoj uniji, postojeći model organizacije lokalne samouprave iskoristio svoje potencijale, te da je moguća i potrebna njegova nadogradnja. Vlada je donijela zaključak da se, saglasno preporukama iz Analize,  pristupi  izradi Strategije reforme javne uprave za period 2016-2020. godina, samouprave”, navodi se u saopštenju.

Takođe, na sjednici je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju kojim će se riješiti problemi uočeni u primjeni važećeg zakona i stvoriti osnova za unapređenje funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. 

“Novine se ogledaju, između ostalog,  u uspostavljanju jedinstvenog koordiniranje i rukovođenja na državnom i lokalnom nivou, poboljšanju okvira za preventivno djelovanje, formiranju  jedinica civilne zaštite, kao i definisanju stabilnog izvora finansiranja sistema zaštite i spašavanja”, zaključuje se u saopštenju.

 

Send this to a friend