Politika

Pozitivna hoće da nadmaši izborni uspjeh iz 2012. godine

“Radimo na tome da intenzivnom i iskrenom kampanjom ojačamo podršku koju dobijamo od građana i ostvarimo još bolji rezultat. Cilj je da nadmašimo izborni uspjeh iz 2012. godine”, naglasio je on.

Prednost Pozitivne u odnosu na političku konkurenciju je, kako kaže, to što su jedina partija koja je donijela suštinske političke promjene nakon 27 godina. 

“Iniciranjem političkog sporazuma između vlasti i opozicije, spriječili smo političku krizu koja bi imala dugoročne posljedice na dalji razvoj države. Omogućili smo opozicijida, bez obzira na prethodni izborni rezultat, postane dio vlasti i u skladu sa svojim partijskim i ličnim kapacitetima izvrši ili ne izvrši promjene. Pozitivna je samo na primjeru predsjedavanja Skupštinom pokazala razliku u odnosu na prethodnike, odnosno kako izgleda ozbiljan rad s konkretnim mjerljivim rezultatima. Naša prednost je, takođe, u tome što želimo ozbiljan ekonomski zaokret koji će se sprovesti sa pozicija vlasti, za razliku od fiktivnih ekonomskih promjena koje nudi retrogradna opozicija, a koji se ne mogu desiti zato što su opozicija. Jednostavno rečeno, promjene mogu da donesu samo oni koji su u vlasti i u vlast se ulazi da bi promjene postale stvarnost. Ekonomski zaokret i svaka ozbiljna društvena promjena ne obavlja se pričom iz debele opozicione hladovine”, rekao je on.

On dodaje da Crnoj Gori je treba ekonomski prosperitet. 

“Da bi ostvarili taj prosperitet potrebna nam je vlada prosperiteta, a ne vlada kontinuiteta. Država mora da ima aktivnu ekonomsku politiku, a ne samo da se oslanja na slobodno tržište i strane investicije. Očito da su kapaciteti slobodnog tržišta iscrpljeni kadaje riječ o ekonomskom razvoju, te da državni intervencionizam mora da zamijeni neoliberalnu religiju. Postoji veliki broj mehanizama aktivne ekonomske politike koje moramo da pokrenemo kako bi ojačali ekonomski razvoj i, posebno, kako bi smanjili nezaposlenost. Naš ekonomski program podrazumijeva da se nezaposlenost smanji ispod devet odsto do 2020. godine. Da bi se to desilo, država mora da koristi državne resurse, a ne da dajemo te resurse stranim investitorima. Ako se stranim investitorima isplati eksploatacija naših resursa, ne vidim zašto se to državi ne bi isplatilo. Mislim, takođe, da niko ne može uspješnije od države da podstakne razvoj malih i srednjih preduzeca, privatno preduzetništvo i male porodične firme. Dalje, država ne može da ide naprijed ukoliko se ne vratimo principima solidarnosti i socijalne pravde. Sastavni dio ukupne političke nestabilnosti jesu i socijalne razlike koje postoje, a koje nijesu prirođene duhu našeg naroda. Ne vjerujem da postoji i jedan pristojan stanovnik Crne Gore koji se osjeća dobro kad je samo njemu dobro. Ostanak na neoliberalnoj ekonomiji neminovno će povećati socijalne razlike, te prema tome povećaće i političku nestabilnost. Iskreno, ne nudimo mi ništa što već ne postoji u Evropi. Takav ekonomski model imamo u svim zemljama Skandinavije, a posebno na Islandu. Pogledajte njihovu ekonomiju, i načine na koje država jača ekonomiju, i sve će vam biti jasno. Dakle, ekonomski zaokret podrazumijeva da ojačamo duh zajedništva, a ne da stvaramo ekonomske podjele. To podrazumijeva strateški odgovornu državnu intervenciju koja počiva na jasnoj viziji budućnosti”, objasnio je Pajović.

Na pitanje na koga je mislio kada je rekao da dio opozicije ruskim parama pokušava da ruši Crnu Goru, Pajović kaže:

“Rekao sam da su to ruske pare, a ako nijesu, neka izvole oni koji su uzeli ruske pare da kažu kako nijesu. Ukoliko oni izađu javno i kažu da nijesu, onda neka kažu odakle su te pare. Tada ćemo se sasvim lako pozabaviti dokazima o tome kako su to ipak ruske pare”.

Na pitanje koga vidi kao potencijalog partnera nakon izbora, Pajović kaže da to nijesu oni koji su, kako kaže, 27. januara željeli skretanje Crne Gore sa zapadnog kursa. 

“Oni nijesu htjeli samo smjenu vlasti, njihov cilj je bio strateška promjena u spoljnopolitičkoj orijentaciji zemlje, na način da Crna Gora postane ruska politička ekspozitura. To konsekventno dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost. Dakle, sa njima ne možemo da sarađujemo. Saradnja je, međutim, moguća sa svima onima koji su na zapadnom kursu i koji ne dovode u pitanje državni integritet i suverenitet Crne Gore”, rekao je Pajović.

 

Send this to a friend