Politika

Pred izbore: I opozicioni ministri raspisuju konkurse za radna mjesta

 

Na drugom mjestu je Ministarstvo finansija sa deset oglasa za 12 izvršilaca, a na trećem Ministarstvo unutrašnjih poslova sa pet konkursa. Slijede tužilaštva sa tri oglasa, pa ministarstva vanjskih poslova, prosvjete i nauke sa po dva, koliko su imali Privredni sud, Zavod za zapošljavanje Crne Gore…

Realizacija većine od objavljenih javnih oglasa ulazi u period nakon raspisivanja izbora, zbog čega je Agencija za sprečavanje korupcije na svom sajtu objavila obrazloženje člana 33 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, prema kojem se ne krše propisi ukoliko se je riječ o zapošljavanju na radnim mjestima koja su sistematizovana.

“Agencija je mišljenja da član 33 Zakona ne propisuje zabrane i ograničenja pokretanja postupka za popunu radnih mjesta, odnosno oglašavanja radnih mjesta i zapošljavanje kako na neodređeno, tako i na određeno vrijeme, kao i zaključivanje ugovora za obavljanje privremenih i povremenih poslova, ukoliko je radno mjesto predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta organa vlasti i ako je navedeno zapošljavanje neophodno zbog obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada u tim organima vlasti”, navodi se u obrazloženju koje je proslijeđeno i Upravi za kadrove.

U mišljenju Agencije su navedeni su konkretni uslovi koja moraju biti ispunjeni ukoliko se zasniva radni odnos u vrijeme predizborne kampanje, a to su:

“1. radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa vlasti, 2. na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, i 3. samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta”

Navedeno je takođe da se “sve odluke o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, sa kompletnom pratećom dokumentacijom, dostavljaju se Agenciji u roku od tri dana od dana donošenja odluke”

Svi oglasi, prije nego što postanu javni, dostavljaju se ministru finansija Rašku Konjeviću, s obzirom da, prema propisima, za svako radno mjesto u državnoj upravi saglasnost mora da se dobije od Ministarstva finansija, koje je očigledno raspoloženo da izađe u susret potrebama države, što su pokazali i sopstvenim primjerom raspisivanje 10 javnih oglasa za rad u državnoj upravi od 21. maja, dakle, od vremena kada je zajedno sa kolegama iz Trojke, prema političkom Sporazumu o fer i slobodnim izborima i na osnovu Leks specijalisa postao dio Vlade premijera Đukanovića.

Čini se da je zapošljavanje, pa i u predizborno vrijeme, normalan proces, kako bi se obezbijedilo funkcionisanje ministarstava i drugih državnih organa i institucija. Opozicioni ministri u Vladi sada mogu potvrditi da se to ne mora uvijek proglašavati “korupcijom” i “kupovanjem glasova”, niti svrstati u kategoriju izbornih manipulacija. Jer i opozicioni ministri takođe za potrebe svojih ministarstava i u predizborno vrijeme raspisuju oglase i zapošljavaju ljude, kako bi mogli normalno da funkcionišu. Neće valjda biti da i oni, koji imaju zadatak da spriječe izborne manipulacije, partijski zapošljavaju i šire svoju mrežu kadrova po dubini.

Kad prozivaju, neka počnu od sebe

Opozicija uporno proziva Demokratsku partiju socijalista da zapošljavanjem u predizbornoj godini utiču na crnogorske građane i povećavaju broj glasova. Opoziciona trojka SDP, DEMOS, URA, primjera radi, danima je ukazivala na sve češće partijsko zapošljavanje, navodeći, između ostalog, Parking servis u Bijelom Polju.

Umjesto komentara, Dnevne novine navode primjer iz Ministarstva finansija. Nedavno je na mjestu samostalnog savjetnika za kontrolu kvaliteta u Direktoratu za finansiranje o ugovaranje sredstava EU pomoći primljena djevojka iz medijskog tima SDP.

Send this to a friend