Politika

Prekršajni postupci protiv 183 lokalna funkcionera

 

 

Iz Agencije podsjećaju da je rok za predaju redovnih godišnjih izvještaja istekao 31. marta.

„Najažurniji u prijavljivanju prihoda i imovine bili su predsjednici opština i skupšina opština, kao i direktori javnih ustanova i javnih preduzeća“, saopšteno je iz Agencije. 

Kako su naveli, lokalni javni funkcioneri koji su se najčešće oglušivali na zakonsku obavezu su članovi upravnih odbora javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i članovi opštinskih izbornih komisija i njihovi zamjenici.

„Evidentan je rast prijavljivanja prihoda i imovine od odbornika u skupštinama opština u odnosu na prethodne godine, pa je ove izuzetno nizak broj prekršajnih postupaka protiv te kategorije javnih funkcionera“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da su u Andrijevici, Baru, Gusinju, Danilovgradu, Mojkovcu, Šavniku, Herceg Novom, Rožajama, Petnjici, Plužinama i Plavu, imovinske kartone Agenciji dostavili svi odbornici.

Najveći broj prekršajnih postupaka pokrenut je u Baru – 24, a najmanji u Šavniku – jedan. 

U Podgorici je pokrenuto 20 prekršajnih postupaka, u Herceg Novom 16, u Budvi 15, u Beranama 14, u Bijelom Polju 12, u Danilovgradu, Ulcinju i Nikšiću po deset, u Petnjici osam, u Plavu i Pljevljima sedam, na Cetinju, u Rožajama i u Tivtu po šest, u Andrijevici i Kotoru po pet, na Žabljaku tri i u Kolašinu, Tuzima i Golubovcima po dva.

Iz Agencije podsjećaju da su pokrenuli i prekršajne postupke protiv 89 javnih funkcionera na državnom nivou, pa je ukupan broj pokrenutih postupaka zbog nedostavljanje podataka o prihodima i imovini 272.

„Prošle godine pokrenuto je 363 prekršajna postupka, 279 protiv funkcionera na lokalnom i 84 postupka protiv funkcionera na državnom nivou“, naveli su iz Agencije.

Sankcije za javne funkcionere zbog povrede Zakona o sprječavanju korupcije, u koje se ubraja i nedostavljanje izvještaja o prihodima i imovini, kreću se od 500 do dvije hiljade eura.

„Agencija će, nakon okončanja prekršajnih postupaka pred nadležnim sudovima, obavijestiti javnost o njihovim ishodima“, dodaje se u saopštenju.

Send this to a friend