Politika

Preokret: SDP pozvao DPS da preuzme vlast u Ulcinju

Član odborničkog kluba SDP-a Ulcinj Ardijan Kasneci ocijenio je da u lokalnoj vlasti u tom gradu vlada haotično stanje koje je dovelo do potpune blokade i totalnog nefunkcionisanja organa lokalne uprave i javnih preduzeća i ustanova.

“Nedostatak iskrenosti i saradnje unutar vladajuće koalicije je dovela do nerada, nesposobnosti, nezrelosti, neozbiljnosti i krajnje neodgovornosti prema potrebama i interesima građana, do sada nezabilježene na političkoj sceni. Dok se dva najveća partnera u koaliciji takmiče ko će biti brži i uspješniji u stvaranju uslova za povratak DPS-a u lokalnu vlast, funkcionisanje organa lokalne vlasti je potpuno paralizovano. Njihovi rukovodioci, opterećeni svojom sudbinom u bezbrojnim kombinacijama buduće vlasti, nemaju vremena da se bave rješavanjem problema građana Ulcinja”, kazao je Kasneci na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi Ul-info.

Navodi da posebno brine krajnja neaktivnost najvišeg organa, lokalne Skupštine, koja bi trebala da kontroliše i vrši nadzor nad radom drugih organa.

“Lokalni Parlament je u ovoj godini održao samo jednu polu-sjednicu na kojoj su razmatrana pitanja koja se tiču njegovih izvornih  nadležnosti, a i ta sjednica je zaključena a da nijesu iscrpljene sve tačke koje su bile na dnevnom redu. Sve druge sjednice su bile, tako reći prinudne i održane su pod pritiskom drugih, najčešće po nalogu centralnih vlasti”, ističe Kasneci.

U isto vrijeme, tvrdi on, u fioci predsjednika Skupštine nalazi se više od 50 raznih ataka, koje je pripremila izvršna vlast i prosijedila ih Skupštini na usvajanje, a koja su usko vezana, ne samo za ostvarivanje prava i interesa građana nego i za punjenje opštinskog Budžeta.

“Među tim aktima se nalaze i urbanistički planovi koji su prošli svu propisanu procedurui posjeduju sve potrebne saglasnosti nadležnog Ministarstva. I dok lokalna vlast opstruiše sama sebe u usvajanju planova, našim građanima inspekcija ruši kuće koje su oni bili prinuđeni da grade na divlje, upravo zbog nedostatka prostorno-planske dokumentacije”, kazao je Kasneci.

Prema njegovim riječima, građani nijesu upoznati da je, zbog neažurnosti lokalne uprave, Vlada stavila van snage i to malo planova kojima je Ulcinj raspolagao.

“Među njima i urbanistički plan za najvredniji dio Ulcinja, za Stari grad. Duboko smo zabrinuti zbog svađa i podjela unutar vladajuće koalicje, iako bi nas to, kao opozicionu partiju trebalo radovati. SDP koja svojom politikom, već 25 godina miri i spaja, je svjesna teških posljedica koje su sve svađe i podjele proizvele u CrnojGori. Apelujemo na DPS da u što kraćem roku donesu odluku i preuzmu odgovornost za funcionisanje lokalne vlasti u Ulcinju. Nema potrebe posebno isticati da će Socijaldemokratska partija podržati maksimalno svaki napor na stabilizaciji i normalizaciji rada organa lokalne vlasti  i na naše angažovanje neće ni najmanje uticati to da li ćemo biti ili ne dio buduće vlasti”, zaključio je Kasneci.

Send this to a friend