Izbori 2012 Politika

Preporuka Pozitivnoj: Podržati Vladu zbog NATO-a i uticaja Kremlja

To je prema informacijama tog lista jasno saopšteno izaslaniku predsjednika Pozitivne i političkom direktoru te stranke Aleksandru Ražnatoviću koji je protekla tri dana boravio na konsultacijama u Briselu. 

Konačnu odluku o povjerenju Đukanovićevom kabinetu, Pozitivna bi trebalo da donese na sjednici Glavnog odbora stranke u nedjelju 24. januara.

Kao razloge zbog kojih bi Pozitivna trebalo da podrži Vladu dio evropskih parlamentarca je i naveo potencijalnu opasnost od destabilizacije države, nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, potpunu primjenu izbornog zakonodavstva i što je ključno nastavak NATO i evropskih integracija.

U zvaničnoj izjavi čija puna verzija je objavljena na sajtu Pozitivne kopredsjednica partije Zelenih i evropska poslanica Rebeka Herms je indirektno pozvala Pozitivnu da glasa za Vladu, ali uz određene uslove.

“U trenutnoj situaciju, gledano iz Brisela i Strazbura, postoji zabrinutost od destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori. Smatram da kolege iz Pozitivne imaju dobar razlog da misle o tome kako glasati u situaciji koju imamo. Mislim da uslovi za podršku Vlade da nastavi bi zaista trebalo da slijede jasne zahtjeve u borbi protiv korupcije, neselektivni pristup u borbi protiv korupcije, fer uslove za izbore i, ako ima u Vladi ljudi koji su pod sumnjom protiv korupcije u izborima, onda oni ne bi trebalo da ostanu u sljedećim mjesecima na svojim pozicijama. Dodatno, smatram da bi moguća povratna informacija nastala usljed snažnog uticaja Kremlja u Crnoj Gori trebalo da bude dio razmišljanjja”, rekla je Herms upozoravajući time na reakciju Rusije u slučaju pada Vlade koja je dobila pozivnicu za NATO.

Prema njenim riječima Pozitivna Crna Gora je proevropska stranka.

“Mi imamo dobre razloge da budemo proevropski nastrojeni zato što Evropa garantuje mnogo više slobode i demokratije nego drugi mogući partneri Crne Gore, ali Evropska unija takođe garantuje dosljednu i stalnu borbu protiv korupcije i za pravednije društvo”, navela je ona.

U Pozitivnoj ne kriju da im je jako bitan stav partnera iz Evropskog parlamenta imajući u vidu činjenicu da pripadaju istorodnim partijama koje baštine iste programske ciljeve i vrijednosti.

“Pozitivna je obavila konsultacije sa prijateljima i partnerima, grupom Zelenih u Evropskom parlamentu, pred donošenje veoma važne odluke za Crnu Goru i njene građane”, kazao je u izjavi za Pobjedu Ražnatović i naveo šta je ključno za Pozitivnu u svom izboru.

“Evropski put naše države ne može i ne smije doći u pitanju, te on svakako mora biti nastavljen u tom pravcu”, rekao je Ražnatović.

Politički direktor Pozitivne je tokom razgovora sa predstavnicima Evropskog parlamenta kazao da Pozitivna Crnu Goru vidi kao jednu od članica EU i NATO saveza.

“Pozitivna želi stabilnu i sigurnu državu baziranu na evropskim vrijednostima, stoga ćemo insistirati na stvarnim reformama i ozbiljnoj borbi i sprečavanju korupcije bilo da dolazi iz redova vlasti ili opozicije. Jedino ozbiljnim pristupom možemo se izboriti sa ovom pošasti i dovesti do uspostavljanja pune vladavine prava koja je ključna u procesu integracije”,  rekao je Ražnatović evropskim poslanicima.

Na rastući uticaj Kremlja ali i na dovođenje u pitanju procesa ratifikacije NATO sporazuma upozorio je i predsjednik Pozitivne Darko Pajović u intervjuu Televiziji Vijesti.

“Nemamo bilo kakvih ličnih ambicija, samo razmišljamo šta nakon 25. januara. Ako NATO nije državni interes, za Pozitivnu jeste”, rekao je Pajović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sigurica
Gost
sigurica

Treba ga uhapsiti odmah, …
Treba ga uhapsiti odmah, … pa učije ime se on udružuje sa tamo nekim zelenim-šarenim, za dobro NATOa, protiv Rusije u „korist” Crne Gore,… sad kukumače; nijesam spasio „pozitivnu”. Negativac u rupuuu!!!

Send this to a friend