Politika

Prijedlog za opštinu Tuzi do kraja oktobra

Kako je Danu rečeno iz nezvaničnih, ali, kako tvrde, pouzdanih izvora u vladajućoj koaliciji, tekst aneksa koalicionog sporazuma je gotovo u cjelosti dogovoren i biće zvanično potpisan u narednih dvadesetak dana.

Prema saznanjima tog lista, tim aneksom definisana su sva pitanja koja se tiču strateških politika države i dugoročnih interesa Albanaca u Crnoj Go ri, imajući u vidu da je Forca, uz Demokratsku partiju, jedina albanska stranka u vladajućoj koaliciji na državnom nivou.

Tim dokumentom definisane su obaveze da se ubrza decentralizacija vlasti, odnosno vraćanje određenih nadležnosti opštinama povodom pitanja gazdovanja resursima i ubiranja prihoda. U dokumentu se tretiraju i ekonomska pitanja koja se tiču poboljšanja položaja Albanaca u Crnoj Gori, a konkretno je naznačeno da država treba da stimuliše otvaranje novih radnih mjesta i da pomaže opštine koje naseljavaju Albanci. Za sve obaveze koje su naznačene u dokumentu, koji treba da potpišu lideri dvije partije Milo Đukanović i Nazif Cungu, precizno su određeni rokovi kao i nosioci aktivnosti koje treba da se sprovedu na njihovoj realizciji.

Jedino, kako saznaje Dan, nije do kraja razrađeno pitanje kadrova, odnosno dodatnih mjesta u sistemu vlasti koje bi u narednom periodu trebalo da dobiju kadrovi Force. To pitanje će biti precizno definisano u narednom periodu.

Aktuelni sporazum o koaliciji na državnom nivou DPS i Forca su potpisali u oktobru 2012. godine kada je sklapan no vi vladajući savez na državnom nivou. Osim Force, uz DCS su i SDP, Demokratska partija, Hrvatska građanska inicijativa i Liberalna partija.

Lider Force Nazif Cungu u februaru ove godine potvrdio je da u toj partiji nijesu zadovoljni dosadašnjim tempom realizacije koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista. Kada je riječ o onome što nije realizovano iz sporazuma Force sa DPS-om, Cungu je naveo decentralizaciju vlasti, povraćaj oduzete imovine i zahtjev da Tuzi dobiju status punopravne opštine, kao i popunjavanje mjesta u javnim službama koja treba da pripadnu manjinama.

I krajem prošle godine iz Force su negodovali što DPS ne ispunjava odredbe sporazuma i tražili su sastanak sa čelnicima koalicionog partnera, ali tada do razgovora nije došlo, kako je obrazloženo, zbog iznenadnih obaveza predsjednika DPS-a. Očigledno su u međuvremenu vođene pojačane unutarkoalicione konsultacije koje su dovele do usaglašavanja aneksa sporazuma.

Od koalicionih partnera aneks sporazuma sa DPS-om ranije je potpisala Bošnjačka stranka, dok je propao pokušaj da se takav aneks sklopi sa SDP-om.

S druge strane, aneks sporazuma se već realizuje u dijelu raspoređivanja kadrova BS-a na direktorske pozicije. Dokumet predviđa da DPS manjem koalicionom partneru obezbijedi devet direktorskih mjesta i šest mjesta pomoćnika u školama. U aneksu piše da su već relizovane funkcije za tri direktora i jednog pomoćnika. U jednoj od 11 opština (Podgorica, Bijelo Polje, Pljevlja, Rožaje, Petnjica, Berane, Plav, Gusinje, Bar, Ulcinj i Tuzi) BS je zahtijevao i direktora Centra za socijalni rad.

Iz Hrvatske građanske inicijative ranije su saopštili da su zadovoljni realizacijom kolaicionog sporazuma sa DPSom. Toj partiji pripada mjesto ministra bez portfelja i tu funkciju pokriva predsjednica HGI-a Marija Vučinović.

Send this to a friend