Politika

Radonjić: Opozicija da nastavi sa udruženim djelovanjem

On je kazao da je usvajanjem Odluke o mjesnim zajednicama MZ u Skupštini Glavnog grada, opozicija ostvarila ono što je uzalud pokušavala preko 20 godina.

“Svima je jasno zašto je Demokratska partija socijalista DPS odbijala da bude, kako su sami rekli, razvlaštena na tom nivou“, navodi se u izjavi Radonjića. 

Prema njegovim riječima, MZ su, umjesto da budu element samouprave, sredstvo da građani rješavaju komunalne probleme i pokreću inicijative za bolji saobraćaj, bolje korišćenje javnih površina i slično, decenijama punktovi DPS-a sa gotovo jedinom svrhom da utiču na izbornu volju građana. 

“O tome svjedoči i to što je DPS teška srca i u gotovo triler završnici, 15 minuta prije početka sjednice, odustao od pokušaja da primjenu Odluke odloži za decembar, dakle pošto bi mjesne zajednice još jednom zloupotrebio tokom predstojećih izbora“, kazao je Radonjić.

Kako je naveo, građani Podgorice najzad su dobili mogućnost koju već dugo imaju građani svih ostalih opština u Crnoj Gori, a koju su DPS gradonačelnici uzurpirali preko 20 godina – da sami biraju ko će biti na čelu MZ.

Radonjić je podsjetio da je Odlukom predviđeno organizovanje zborova građana, koje će sazvati predsjednik Skupštine Glavnog grada, i na kojima će građani izabrati savjete MZ.

“Odlukom su precizirani rokovi, i nova rukovodstva MZ biće formirana na vrijeme da se spriječe dosadašnje zloupotrebe tokom predizborne kampanje koja nam uskoro slijedi. Naravno, sada je na građanima da iskoriste svoja prava“, kazao je on. 

Kako je naveo, Odluka o MZ stvara uslove, ali na samim građanima je odgovornost da ona zaživi u pravom smislu.

“Za donošenje Odluke više je zaslužnih, i DPS je u posljednjem trenutku pristao na njeno usvajanje zbog udruženog djelovanja, pritiska opozicije, nevladinog sektora, nezavisnih medija. Naravno, od ogromnog je značaja i prisustvo Evropske unije cijelom dijalogu za uspostavljanje povjerenja u izborni proces, koji je u toku na nivou Crne Gore“, smatra Radonjić.

Prema njegovim riječima, daleko od toga da je usvajanjem Odluke o mjesnim zajednicama sve riješeno na lokalnom nivou kad je riječ o stvaranju uslova za slobodne izbore. 

To je, kako je kazao, tek mali segment, i to samo na nivou Glavnog grada, gdje sada treba insistirati na primjeni te Odluke, a onda i na kontroli javnih preduzeća i ostalih segmenata lokalne uprave u kojima su uočene predizborne zloupotrebe.

“Način na koji smo izdejstvovali da DPS nevoljno i teško, ali ipak, popusti treba da bude pouka prije svega opoziciji. Opozicija treba da nastavi sa osmišljenim udruženim djelovanjem, sa jasnim opštim ciljem i stavljajući u drugi plan pojedinačne interese“, naglasio je Radonjić. 

On je dodao da su ti interesi legitimni, treba da ostanu kao znak stranačke individualnosti, i na njima treba insistirati kad dođe vrijeme za izbore. 

“U ovom trenutku moramo se posvetiti stvaranju osnova demokratskog sistema, u kome jedna partija ne može da sraste sa državom i ne smije državne resurse stavljati u funkciju očuvanja svoje vlasti. To je težak izazov, ali naš cilj vrijedi mnogo, jer želimo pravedno i demokratsko društvo“, zaključio je Radonjić.

Send this to a friend