Politika

Radulović: Lekić nije imao kapacitet za velikog lidera

“Ono što se dešava u DPS-SDP koaliciji je bez presedana. To je već trostruka nelegitimnost. Prva zbog neligitimnih izbora; druga zbog disproporcije obećanog i učinjenog i treća što se ne zna ko je zapravo parlamentarna većina. Ovakvo bezvlašće se jedino rješava prelaznom vladom koja bi organizovala prve fer i slobodne izbore”, smatra Radulović.

On ne odgovorio i na pitanje da li je crnogorska opozicija zaista naredna izazovu smjene vlasti.

“Danas na političoj sceni postoje samo dvije jasne ponude, DPS-a i DF-a. Sve ostalo je, nažalost, nejasno, već viđeno i ništa novo. To je proklestvo Crne Gore. Znamo sve o karakteru kriminogenog režima i njegovom katastrofalnom učinku. Ali, po meni, problem je u alternativi. Programska alternativa je postojala i postoji. Program 595 DF-a je superioran. Osnovni problem je u dostizanju kritične energije za smijenu režima. Uzrok i krivci su nelegitiman i nelegalan izborni proces, izborna matematika, opstrukcija pojedinih medija, „analitičara i intelektualne elite” i prije svega režimska opozicija. Kada je DF bio na oko 30 odsto podrške javnosti, sa potencijalom rasta do 35 odsto, kada je bila izvjesna završna faza razvlašćenja režima organizovanje velikih protesta i prvih slobodnih izbora desio se puč od strane pojedinih centara moći s namjerom ostvarivanja određenih pozicija i interesnih ciljeva. Zbog njih, danas, umjesto dominantno objedinjene kreativne energije u opoziciji, postoji fragmentacija. Konkretno o akterima. Pozitivna, poslije izdaje volje građana u Nikšiću i Podgorici, javno se izjasnila da ubuduće vidi sebe u orbiti režima, navodno zbog viših inetesa, zaboravljajući da je sloboda osnovni cilj. SNP, po običaju, „čeka Gođoa“. Interesna koalicija Vijesti URA, Demokrate i Demos je već napravila ogromnu štetu a ništa novo nijesu donijeli. U ovakvom stanju, sa R ovoliko političkih činilaca, režim kumulativn o ima prednost više od 30 odsto u odnosu na opoziciju. Eto što čine ljudske slabosti ili gluposti”, objasnio je Radulović. 

I unutar opozicije, dakle,  postoje različite politike koje dovode do obračuna na javnoj sceni. Odnosi DF-a i novoformiranog DEMOS-a su vrlo loši, konfliktni. Radulović je odgovorio i zašto se to dešava, ako su do skora bili zajedno unutar Demokratskog fronta.

“Ničim izazvan Lekić kreće sa uvredama. Nažalost, nama u Demokratskom frontu nije bio nepoznat takav, neprimjeren, Lekićev vokabular. On je sada samo dobio javni karakter. Za razliku od njega, mi u DF-u smo ga poštovali i uvažavali, čak je bio stiman kao niko, što sam mu i lično rekao. Zbog pune istine da kažem: DF je, pored svoje istorijske misije pomirenja, nastao i kao potreba objedinjavanja kreativne energije. Faktički je počeo da živi ljeta 2010. godine, kada sam napisao i ponudio Platformu DF-a i bio javno podržan od partijskih organa PZP i NOVE, nekih čelnika SNP-a i mnogih istaknutih pojedinaca. Neki od nas, u DF-u smo uložili sve. DF zahtijeva jake pojedince. Posebno lidera. Poslije par godina, zbog određenih okolnosti i pod određenim uslovima, odlučili smo da to bude Lekić. Nažalost, pokazalo se da je to bila pogrešna odluka. Nije Lekić imao dovoljno kapaciteta za velikog lidera. To mogu razumjeti, svi se ponekad osjetimo nejaki, ali etičku dimenziju neću nikada prihvatiti. Dovesti u pitanje smjenu režima, pokušati da napraviš veliku štetu onima koji su u tebe uložili sve, i sve to kreirati negdje drugo, je krajnje nekorektno. Da je, poslije spoznaje da nije dorastao dodijeljenom mu istorijskom zadatku, napustio politiku, mogao bih i razumjeti, ali osnovati novi politički činilac je poražavajuće. Ta odluka je direktno u korist režima”, smatra Radulović.

Na pitanje da li traže novog lidera on je rekao da sada odlično funkcionišu.

“Još je gorak ukus od prethodnog iskustva. Izazovno vrijeme pred nama će ga poroditi, moraće da bude čovjek od riječi, da ima petlju, viziju, harizmu i mentalnu snagu da odoli svim iskušenjima”, rekao je Radulović.

On je govorio i o protestima najavljenim za septembar.

“Istinski smo rodoljubi. Ponudili smo sva rješenja, sposobni da ih realizujemo, iscrpili sve institucionalne mogućnosti. Nakon svega spremni smo na najveću žrtvu da zaustavimo propast Crne Gore. Rodoljubi i junaci, jer ovo radimo za dobro svih a ne za sebe. Nećemo odustati, bićemo sa narodom, sa svojim najbližima. Ja ću pod šatorom biti sa svojim sinom i ćerkom. Svako ko ima javnu odgovornost i ima obraz, doći će. To je test za sve lidere i javne ličnosti. Ko se ne priključi je kukavica i kalkulant, a ko hoće opet na izbore u DPS režiji je izdajnik. Za sve dobronamjerne ima mjesta, i pod šatorom, i u organizacionom odboru. Poslije veličanstvenog skupa u Beranama jasno je što hoće narod”, poručio je Radulović.

 

Send this to a friend