Politika

Rajković: Ako referendum o NATO ne bi koštao, onda treba da se čuje stav građana

“Garčeviću, odgovorite građanima a mi, znajući da je to ogromna cifra, pitamo se odakle tolika neodgovornost i licemjerje da želite da izbjegnete da o ovako važnom pitanju ne odlučuju građani koji su, po Ustavu, nosioci suvereniteta. SNP se pita da li postoji neki dil između vlasti i opozicije, koja podržava ulazak u NATO i da li time žele da izbjegnu predlog naše partije za istovremeno održavanje fer i slobodnih izbora i referenduma. Garčević je naveo i kako nigdje nije zapisano da odluka o punopravnom članstvu u NATO mora da se donese na referendumu, ali, namjerno ili ne, zaboravlja da spomene i da nigdje nije ni zabranjeno da se građani na plebiscitu izjasne o tom pitanju, što je priznao i premijer Đukanović”, podsjeća Rajković. 

Kako ocjenjuje, uspješne i bogate zemlje, konsultuju svoje građane, a nedemokratske i partijske države odluke donose zahvaljujući mišljenju uskog broja ljudi.

“Samo građanima Crne Gore pripada pravo da odluče o svom suverenitetu, odnosno da se prilikom donošenja odluke o ulasku u NATO vojni savez ne smije zaobići narodna volja, a najbolji i najjeftiniji put je upravo onaj koji smo mi predložili”, dodaje Rajković.

On tvrdi da stavu SNP-a da referendum obavezno treba raspisati zajedno sa parlamentarnim izborima, najviše ide u prilog i činjenica da je do sad više desetina hiiljada građana potpisalo našu inicijativu o ovom pitanju.

“Garčević je kazao kako SNP traži ono što se nikad nigdje nije desilo, da bi potom u narednoj rečenici demantovao sam sebe, priznajući da referendum o NATO nije nepoznanica. Crna Gora bi bila prva država koju je NATO bombardovao, a koja bi bila primljena u punopravno članstvo u taj vojni savez. Crnoj Gori ne treba takva “privilegija”. Građani Crne Gore traže da se pitaju. Ne želimo da o našoj sudbini odlučuju razni centri moći, koji bi, u ovom slučaju, željeli da se izbjegne većinska narodna volja.

 

Send this to a friend