Politika

Rakčevićev pres upozorenja: Razmotrićemo izlazak iz Vlade ako se prekrši Sporazum

“Ukoliko DPS izglasavanjem ugovora sa A2A i odbijanje izmjena Medijskih zakona, koruptivnom većinom u Parlamentu sruši Sporazum, Građanski pokret URA će u najkraćem roku na svojim organima izjasniti o izlasku iz Vlade izbornog povjerenja”, rekao je Rakčević na press konferenciji.

Tokom presa, potpredsjednik Vlade Milorad Vujović obaviješten je da je A2A odbacila zahtjeve opozicije u vladi izbornog povjerenja.

Novinari su pitali Rakčevića da li je to znak da izlaze iz Vlade.

“URA će donijeti sama odluke, naravno u koordinaciji sa političkim partnerima. Opet kažem, nije normalno da opozicioni ministri u Vladi ne dobijaju potpuno informacije o ovom ugovoru”, rekao je on.

Umjesto da Vlada podnese izvještaje o lošim rezultatima upravljanja A2A sa Elektroprivredom i da javnosti odgovore zašto nisu shodno ugovoru insistirali na negativnom mišljenju, u DPS-u, kaže Rakčević, pokreću novu bajku.

“Ide nova magla o “fantastičnom” umijeću naših pregovarača koji su uspjeli da za 250 miliona eura povrate Crnoj Gori 41,75 odsto akcija Elektroprivrede koje su plaćene 430 miliona eura. Lijepa bajka samo što je to “može da bude, a ne mora da znači”. Kad se raziđe magla propagandista i kažemo da je ta kupovina za 250 miliona eura za nas prihvatljiva ukoliko je izvjesna, onda počinje vrdanje A2A ima pravo, ali ne i obavezu, da proda te akcije “znate to su njihova prava garantovana Ustavom””, objasnio je Rakčević.

Novinari su Rakčevića pitali da li unutar trojke, SDP, Demos, URA, postoji jedinstven stav o izlasku iz Vlade.

“Imali smo konsultacije, razgovarali smo sa kolegama iz Demosa i SDP-a, na značajan broj stvari identično gledamo, ali individualno donosimo odluke. Normalno je da ćemo imati konsultacije, ali će svako donositi svoju odluku. Ovo je jedna želja i upozorenje kolegama iz DPS- da ne bi bilo dobro da naruše sporazum”, rekao je Rakčević.

Novinare je interesovalo kada može doći do eventualnog izlaska iz Vlade i kakve će posljedice biti.

Rakčević je rekao da ga je razočarao Duško Marković koji je proteklih mjeseci bio kontakt osoba.

“Mi insistiramo da se sprovodi sporazum, ali ne mimo onog što stoji u njemu. Oni su se odlučili, nije URA ta koja ruši sporazum već DPS. Mislimo da im ne odgovara ovo što rade kontrolori iz opozicije. Ukoliko se ova dva dana uprkos naporima da sporazum bude ispoštovan, mi ćemo se iduće nedjelje na sjednici glavnog odbora odlučiti”, ponovimo je Rakčević.

Kako je dodao, loše će biti po Crnu Goru ako se raskine Sporazum.

“Donositi na ovaj način odluke je van demokratskih tokova. URA ne želi pučeve, već mirne promjene i uvijek smo spremni da sarađujemo sa onima kojižzele demokratske promjene”, rekao je lider URA.

Govoreći o setu medijskih zakona, on je kazao da su oni otvoreni za sve sugestije i medija, NVO sektora i DPS-a, ali, kaže, ocigledno je da nema volje.

“To sto smo mi predlozili nije sveto pismo, mi smo samo predložili, u tome što smo predložili ima dobrih rješenja i loših rješenja, zašto ne produžimo rad Skupštine još deset dana da dogovorimo to sve i odlučimo konsenzusom? Zato što nema političke volje, iako i to jasno stoji u Sporazumu”, poručio je Rakčević.

Rakčević se osvrnuo i na aferu Ramada i na jučerašnje hapšenje direktora Direkcije za željeznički saobraćaj Nebojše Obradovića.

“Nevinost važi dok se krivica ne dokaže, ali mislimo da će se potvrditi da je to jedan vid zloupotrebe državnih resura. Živimo u sistemu gdje se specijalnom tužiocu nude čokolade sa 4.000 eura i da se kontrolorima  iz URE govori “sve će ovo brzo proći, razmisli ovdje si dva mjeseca”.  To je Crna Gora”, rekao je on.

Kako je dodao, volio bi da ih DPS iznenadi.

“Volio bih da DPS kaže da je stabilnost na prvom mjestu i da će odložiti raspravu o A2A, ali mislim da to neće uraditi jer su navikli da se ponašaju osiono”, smatra Rakčević.

Na pitanje kakva im je strategija ukoliko “trojka” napusti Vladu, Rakčević kaže da sve sve radi korak po korak.

 “URA će, kao i Demos i SDP donijeti odluku oko eventualnog naknadnog nastupa”, rekao je on.

Send this to a friend