Politika

Raonić: Crna Gora je u ozbiljnoj političkoj krizi, vanredni izbori su jedino rješenje

Veliki broj nezavisnih poslanika u parlamentu, kao i ministri sa “krizom legitimiteta” ukazuju, kako smatra, na krizu i u Skupštini i u Vladi.

Prema njegovim riječima, podatak da je najveći poslanički klub Klub samostalnih poslanika, kao i to da je sada svaki šesti poslanik u nekoj vrsti stranačkog angažmana različitog od onog u kojem je bio prije izbora, dovoljni su indikatori političke krize.

“Ako se tome doda da od Kongresa Socijaldemokratske partije SDP više nema izbora i imenovanja na Vladi, a da sada imamo i ministre sa krizom legitimiteta, uz neke koji su i u najjačoj partiji izgubili uticaj, jasno ukazuje da i Skupštini i u Vladi vlada velika kriza”, ocijenio je Raonić.

Kako je kazao, novi politički subjekti koji pokazuju velike ambicije već imaju poslanike u Skupštini, a ako se tome doda da i u ostalim sektorima nema previše principijelnosti i da se trguje s uticajem, onda se “slobodno može reći da je ovo najveća politička kriza od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori”.

“Prolongiranje ovakvog stanja u iščekivanju pozivnice za NATO je izgovor bez argumenta jer, naprotiv, NATO članice su države koje krizu razrješavaju na jedini mogući način – izborima”, poručio je Raonić.

Vlada koja je u krizi legitimiteta i nespremna da se s istim izbori, kako je naglasio, ne može voditi ključni proces u ovom trenutku.

“To mora da radi nova vlada, koja je izraz demokartske volje građana”, objasnio je Raonić.

Kako je kazao, nakon tri godine koje su obilježile brojne bitne odluke i aktivnosti,

možda je i dovoljan vremenski okvir da se mandat vrati građanima, koji u atmosferi slobodnih izbora treba da odrede dalje pravce razvoja.

“Ukoliko bude postojalo političke volje, svi izgovori će se lako riješiti i to u kratkom roku. Ako novca ima za, recimo, otpreminine službenika ANB-a, plaćanja premijerovom bratu ili prevarnim investitorima, sigurno će se naći i za ovu potrebu”, zaključio je Raonić.

Send this to a friend