Politika

Razmijenili iskustva iz pristupnih pregovora

Razmotreno je, kako je saopšteno, aktuelno stanje u pojedinačnim pregovaračkim poglavljima, izazova s kojima se timovi dvije države suočavaju, predstavljanje naučenih lekcija i najboljih rješenja, kao i predstojećih obaveza na putu prema punopravnom članstvu u EU.

Skup su otvorili glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanja Miščević.

Članovi Pregovaračkog tima Crne Gore su kolegama iz Srbije prenijeli iskustva iz vođenja pregovora, s fokusom na ispunjavanje privremenih mjerila u 23. i 24. poglavlju. 

„Upoznali su kolege iz srpskog pregovaračkog tima sa aktivnostima i budućim obavezama i planovima koje se odnose na ispunjavanje mjerila za otvaranje preostalih poglavlja, kao i na realizaciju završnih mjerila koja vodi privremenom zatvaranju poglavlja i novoj fazi pregovaračkog procesa“, kaže se u saopštenju.

Pejović je kazao da je skup organizovan kako bi se na zajednički način došli do nekih rješenja za dalji rad.

„Prije svega mislim na to da smo prenijeli iskustva o tome što je Crna Gora uradila kako bi privela kraju sve aktivnosti na otvaranju pregovora. Mi se već nalazimo na kraju te faze, i to smo prenijeli partnerima iz Beograda, ali i kako bismo čuli kako je Srbija prošla kroz protekle godine i pripremila skrining i počela s pripremom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, usmjereni su na budućnost, na to što će raditi u dijelu završetka posla. 

„Pri tome naravno sagledavamo koje su to osnovne aktivnosti u okviru zakonodavstva, izgradnje kapaciteta i, na kraju, kreiranja rezultata kako bismo došli do kraja tog puta i postali, i jedna i druga zemlja, članica EU“, rekao je Pejović. 

On smatra da je to najbolji način na koji se uspostavlja saradnja na praktičnom nivou, gdje se može uzjamno pomoći. „To predstavlja primjer u regionu kako treba raditi“.

Miščević je kazala da se razgovaralo o poglavljima 23. i 24. 

„I nama je krenulo sprovođenje obaveza iz ova dva plana, ali smo na početku pa smo došli da čujemo iskustva crnogorskog tima u sprovođenju obaveza iz akcionih planova 23 i 24, ali smo prenijeli i naše specifičnosti kao što je poglavlje 35. To je praćenje dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine i neke od stvari koje smo mi smislili da nam mogu pomoći kao što je analitička podrška pregovaračkom procesu“, kazala je ona.

Skup u Herceg Novom su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Fondacije Konrad Adenauer.

 

Send this to a friend