Politika

Razmotriti reaktivaciju nekadašnje Galerije umjestnosti “Josip Broz Tito”

“Sagovornici su se saglasili da, imajući u vidu da je Crna Gora zadržala posmatrački status u Pokretu nesvrstanih, preduzmu sve neophodne korake u cilju razmatranja prijedloga o reaktivaciji galerije u krugu zemalja članica”, saopšteno je iz MVPEI

U MVPEI ističu da je susret sa češkim kolegom Lubomirom Zaoralekom bio prilika za razgovor o napretku Crne Gore na planu integracije u evroatlantske strukture.

“Češka će nastaviti snažno da podržava članstvo Crne Gore u Sjevernoatlanstkom savezu kao i njen dalji evropski put”, kazao je Zaoralek, istakavši da Crna Gora predstavlja primjer uspješnog sprovođenja reformi, te da je uspjesi i preporučuju za dalji napredak u ovim procesima.

 

Lukšić je zahvalio na podršci Češke kako kroz sadržajne bilateralne odnose, tako i kroz programe Višegradskog fonda, ocijenivši da model saradnje Višegradske grupe može veoma značajno podstaći dalje unaprjeđenje saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Podsjetivši na ostvarene rezultate u integracionim procesima, Lukšić je ukazao na punu posvećenost Vlade ostvarenju spoljnopolitičkih prioriteta.

“Crna Gora je u prethodnom periodu ostvarila veoma zapažene rezultate u ključnim oblastima reformi, a Vlada će, i nadalje, s punom posvećenošću sprovoditi integracionu agendu”, istakao je on.

U razgovoru sa ministarkom vanjskih poslova Madagaskara Beatris Atalah bilo je riječi o budućim koracima u pravcu uspostavljanja diplomatskih odnosa, te mogućnostima za dalje jačanje dijaloga i mapiranje oblasti od obostranog interesa i međusobne saradnje.

Na Marginama Generalne skupštine UN potpredsjednik Lukšić je učestvovao i na ministarskom sastanku Jadranske Povelje. Ministri Jadranske povelje razmijenili su mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, kao i daljem jačanju regionalne saradnje.

“Na sastanku je ocijenjena značajnom integracija Crne Gore u Alijansu i ostvarenja Vlade na tom putu, a članice Jadranske povelje izrazile su punu spremnost za nastavak aktivnosti na ostvarenju partnerskih ciljeva”, kazali su u MVPEI.

Crnogorski šef diplomatije je učestvovao i na događaju na visokom nivou Core LGBT grupe “Nikog ne izostaviti, jednakost i inkluzija razvojnoj agendi nakon 2015. godine“.

“Događaj koji je otvorio Generalni sekretar UN-a Ban Ki-mun, a kojem su prisustvovali šefovi diplomatija Argentine, Velike Britanije, Belgije, Letonije, Norveške, Holandije, Hrvatske i Kolumbije, bio je prilika da se ukaže na značaj liderstva u suočavanju sa izazovima LGBT populacije i podizanju svijesti o ovom pitanju, te naglasi veza između inkluzije LGBT populacije i društvenog i ekonomskog razvojnog puta”, saopšteno je iz MVPEI.

Send this to a friend