Politika

Razumjeti antidiskriminacione standarde i primijeniti ih u životu

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je u svom obraćanju poručio ovogodišnjim polaznicima edukativnog ciklusa da su te radionice nastale kao dio zajedničkih napora sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, da se na transparentan način i u skladu sa međunarodnim standardima implementira Zakon o zabrani diskriminaciji. 

“Takođe, namjera je u načelu da svi relevantni akteri u Crnoj Gori unaprijede svoja znanja i razumijevanje antidiskriminacionih standarda, kao i da steknu nove vještine primjenjujući ove standarde u svom radu i životu”, navodi se u saopštenju.

Programski direktor za Zapadni Balkan Civil Rights Defenders-a gospodin Goran Miletić govorio je polaznicima seminara o etičkom i sociološkom fenomenu diskriminacije, njenim podjelama, slobodi izražavanja i govoru mržnje, segregaciji, marginalizaciji, stigmatizaciji, te pozitivnim mjerama i postupcma za ispravljanje diskriminacije. 

U nastavku, razmatrani su međunarodni standardi koji se tiču diskriminacije, odnosno diskriminacija po osnovu seksualne diskriminacije, kao i ključni primjeri sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava.

Polazeći od osnovne ideje da pojedinci u istim situacijama moraju biti tretirani na isti način, sjutrašnja radionica baviće se teorijskim uvodom u razlikovanje pola i roda, odnosno LGBTIQ identitetima, a vodiće je predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegra Danijel Kalezić i koordinatorka programa izgradnje LGBT zajednice Queer Montenegro Ana Dedivanović.

Edukacijom su u dosadašnjem periodu bili obuhvaćeni predstavnici sudstva, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, područnih jedinica i ispostava policije u Crnoj Gori i lokalnih samouprava. U protekloj godini, edukacija je bila usmjerena na predstavnike organa za prekršaje, dok su polaznici obuke ove godine predstavnici Državnog tužilaštva.

Send this to a friend