Politika

Redarska služba DF-a: Partijska garda od 500 članova

 

Svih 500 članova su funkcioneri i aktivisti Nove srpske demokratije. Ostala dva konstituenta Demokratskog fronta Pokret za promjene i Demokratska narodna partija, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, nemaju svojih članova u toj organizaciji. Svi članovi redarske službe primaju honorare isključivo od Nove srpske demokratije.

Šira javnost je za redarsku službu Demokratskog fronta saznala prvi put 25. januara ove godine kada je portal IN4S, blizak Novoj srpskoj demokratiji, objavio video u kojem se vidi uniformisana grupa od par stotina postrojenih uniformisanih muškaraca koji odlaze na zadatak ispred zgrade crnogorskog parlamenta.

Nakon što su se okupili ispred prostorija Nove srpske demokratije, uniformisani ljudi, nakon smotre svojstvene (para) vojnim formacijama, odlaze na ,,zadatak“ ispred zgrade crnogorske Skupštine. Ista uniformisana lica su se na jednom drugom okupljanju pojavila noseći na rukavima oznake države Srbije.

Redarsku službu čine uglavnom podoficiri i oficiri Vojske Jugoslavije sa velikim vojničkim iskustvom stečenim na ratištima devedesetih u odbrani otadžbine, zlokobno je zvučao prateći tekst o toj službi na IN4S portalu.

Da objavljivanje tog video klipa nije bilo slučajno, potvrdio je i događaj od 4. maja ove godine kada je desetak pripadnika ,,redarske službe“ ušlo u crnogorski parlament. Među tim redarima bila su i dva bivša pripadnika zloglasnog Sedmog bataljona, paravojne formacije koju je zvanični Beograd formirao u Crnoj Gori krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Tada je potvrđeno da je riječ o Vasiliju Durutoviću i Božidaru Butoroviću.

Sedmi bataljon je bila jedinica pod direktnom kontrolom Beograda. Zabilježeni su tokom NATO bombardovanja, ali i kasnije brojni slučajevi provokacija i sukoba sa stanovništvom, naročito pripadnicima nacionalnih manjina na područjima Tuzi, Berana i Pljevalja. Takođe su zabilježeni i incidenti u okolini Cetinja.

Pitanjem zakonitosti formiranja redarske službe trenutno se bavi Tužilaštvo. Iz Nove su Pobjedi kazali da su svi članovi redarske službe svojevremeno u parlament ušli u skladu sa procedurama koje propisuje Skupština i ,,koje je ispoštovao generalni sekretar Siniša Stanković“.

Odluku o „poboljšanju redarske službe“ Demokratski front donio je, kako je izjavio funkcioner tog opozicionog saveza Milutin Đukanović, nakon nasilnog uklanjanja šatorskog naselja sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i velikih nemira na protestima 24. oktobra.

“Imali smo dosta prigovora od strane državnih organa da redarska služba ne radi svoj posao kako treba, zbog čega smo je dopunili nekim novim ljudima. Zapravo se radi o tome da redarska služba, u pređašnjem sastavu, nije imala mogućnosti da spriječi upade kriminalaca i parapolicijskih formacija među mirni narod. Zato smo i odlučili da je poboljšamo kako bismo ubuduće bili sposobni da na vrijeme reagujemo i spriječimo ubačene elemente među učesnike naših protesta”, kazao je Đukanović.

Širenjem službe značajno je, dodaje on, podignut i nivo odgovornosti redara DF-a.

Registracija

“Nama je važno da ostavimo dobar utisak, da spriječimo nemire na našim skupovima i da naša okupljanja proteknu mirno. To je suština unapređenja redarske službe, koja sada djeluje vrlo ozbiljno i odgovorno”, navodi Đukanović.

Visoki funkcioner Nove je potvrdio saznanja Pobjede i da redarska služba nije, kao organizacija ili zaštitarska firma, registrovana u Ministarstvu unutrašnjih poslova, navodeći da za time i ne postoji zakonska potreba.

“Redarska služba nije registrovana, jer to nije preduzeće ili nevladina organizacija da bi se registrovalo. Na nju imamo apsolutno pravo, jer su od nas i tražili da je imamo. Sad je imamo”, kazao je Đukanović.

Zakon ne poznaje profesionalnu redarsku službu za proteste

Zakon o javnim okupljanjima predvidio je redarsku službu, ali ne kao profesionalnu organizaciju kakva je prikazana u video klipu na portalu IN4S.

Organizator je dužan da obezbijedi dovoljan broj redara za vršenje poslova održavanja reda i mira na mirnom okupljanju (u daljem tekstu: redarski poslovi) i preduzme odgovarajuće mjere medicinske zaštite i zaštite od požara. Organizator može da obavljanje redarskih poslova povjeri privrednom društvu ili preduzetniku koji je registrovan za obavljanje djelatnosti zaštite lica i imovine, navodi se u Zakonu o javnim okupljanjima. Zakon precizira i da je organizator protesta u obavezi i da prijavi tačan broj redara.

Send this to a friend