Rezultat izbora neizvjestan, Vujanović ima ozbiljnog protivnika

Komentari (0)
A A A
Autor: Slađana Đukanović
Ko će u nedjelju pobijediti na predsjedničkim izborima, odlučiće manjinske partije, ocijenio je u izjavi za CdM politički analitičar Srđan Vukadinović. Na drugoj strani, izvršna direktorka Centra za stručno obrazovanje CGO Daliborka Uljarević, rekla je za CdM, da kandidat vlasti ne može biti siguran u pobjedu.

Nakon  višenedjeljnih političkih kampanja i prevaga ko će kome dati podršku na predsjedničkim izborima, stvari su se iskristalisale. Kandidatu Demokratske partije socijalista DPS Filipu Vujanoviću podršku su dale sve manjinske partije, osim albanske Građanske inicijative. Podrška je, međutim izostala od njihovog koalicionog partnera Socijaldemokratske partije SDP. Ipak, prema ocjeni Srđana Vukadinovića, manjinske stranke su te koje će u nedjelju prevagnuti ko će biti predsjednik. 

“Očito da će u nedjelju dobiti kandidat koji dobije podršku manjinskih stranaka. Manjinske stranke će prelomiti predsjednika Crne Gore, kao što su prelomile na referendumu, kao i što su sada poslije izbora dale priključak vladajućoj koaliciji. Kada su manjiske stranke u pitanju, tu je najznačajnija Bošnjačka stranka, kao i Hrvatska građanska inicijativa, ali i većina albanskih partija, osim jedne”, ocijenio je za CdM Vukadinović.

Na drugoj strani njegovom protivkandidatu Miodragu Lekiću podršku daju opozicione partije. Daliborka Uljarević za CdM ocjenjuje da  ćemo zbog toga u nedjelju imati neizvjesniju političku utakmicu kada je rezultat izbora u pitanju, nego što je to bilo za pretpostaviti na početku ovog izbornog ciklusa.

“Malo je ko, nakon brojnih poraza i grešaka opozicionih struktura, očekivao da će pojava utemeljenog intelektualca i diplomate tako jako i duboko ugroziti pozicije vlasti u Crnoj Gori. Lekić se jednostavno postavio kao utemeljen, siguran u svoju misiju i uspio sebe da poistovjeti sa potrebom promjena u Crnoj Gori. Promocija sigurnosti u promjenama za koju se zalaže je nešto što je kvalitet više u odnosu na dosadašnje opozicione izraze. Danas sa sigurnošću možemo reći da kandidat vlasti i vlast koja sa svim svojim “snimcima” stoji iza njega, ne mogu biti sigurni u pobjedu”, rekla je u izjavi za CdM Uljarević.

Sa njom je saglasan i Vukadinović, koji ističe da je opozicija pokazala da Vujanović ima ozbiljnog protivnika.

“Opozicija nikada nije bila ujedinjenija kao sada, a vladajuća koalicija nikad ranjivija. I jedni i drugi mogu da se nadaju dobrom rezultatu. Ako Lekić ne bude pobijedio na predsjedničkim izborima, to će biti dobra podloga opoziciji da vidi koliko je jaka i šta može da uradi, pa da čeka nove parlamentarne izbore, kako bi tako ujedinena mogla ograničiti vlast vladajuće koalicije”,ocijenio je on.

Kakvi god rezultati bili u nedjelju, jedno je sigurno:ove izbore ćemo pamtiti po političkim kampanjama kandidata tokom kojih su se mogle čuti brojne optužbe, ali i  metaforičke poruke koje su se čule sa tribina širom Crne  Gore.

Tweet
0
Najnoviji komentari