Politika

Roćen glavni kandidat za predsjednika Političkog savjeta DPS-a

Iako je pominjan kao kandidat za predsjednika političkog savjeta, potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović najvjerovatnije će zadržati samo potpredsjedničku funkciju. Roćen je u julu 2012. godine podnio ostavku na mjesto šefa diplomatije, a u decembru iste godine izabran je za glavnog političkog savjetnika premijera Mila Đukanovića.

Prema saznanjima Dana na sjednici predsjedništva DPS-a u četvrtak, usvojeni su nacrt statuta i programa stranke, po kojima se oni zalažu za stvaranje jedinstvene Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja bi pritom štitila i afirmisala državni crnogorski idetitet.

To je formulacija sadržana u trećem, paragrafu novog programa stranke. Slična odredba postojala je i u ranijim dokumentima premijerove partije. Oba stranačka dokumenta — program i statut prošla su faz javne rasprave, a konačnu riječ o njima daće delegati na kongresu zakazanom za 20. jun u Podgorici.

Prema nacrtu programa, Demokratska partija socijalista posvećena je nalaženju modaliteta za prevazilaženje svih podjela u Crnoj Gori koje mogu ugroziti stabilnost, prosperitet i međunarodni ugled države.

„Pošto su pravoslavni vjernici u Crnoj Gori podijeljeni, prevazilaženju ove podijeljenosti najbolje pogoduje jedinstvena i organizaciona samostalnost pravoslavne vjerske zajednice, uz puno poštovanje i afirmaciju crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalnog sklada“, navodi se u nacrtu novog stranačkog programa, što se oslanja na istovjetnu formulaciju u aktuelnom programu.

Tokom javne rasprave, i na sjednici predsjedništva u četvrtak, ocijenjeno je da ovakvo zalaganje predstavlja jedan od temeljnih principa politike DPS-a i da nema nikakvog razloga da se to mijenja.

Takođe, novi program DPS-a sadrži i konstatacije da je partija posvećena evropskim i evroatlantskim integracijama, dobrosusjedskoj saradnji i unapređenju ekonomskog rasta i razvoja Crne Gore.

Povodom medijskih informacija da će postojati počasni predsjednik, lider DPS-a Milo Đukanović nedavno je kazao da je to prisutno u raspravi koja se vodi povodom statuta partije, ali da on neće pretrpjeti neke ozbiljne zahvage.

Đukanović će biti i jedini kandidat za predsjednika DPS-a, iako su mjesni odbori predložili više kandidata za novog šefa partije. Bez obzira na to, samo je Đukanović dao najavu da će potpisati izjavu o prihvatanju kandidature.

Prema saznanjima Dana, DPS još nije donio odluku o broju potpredsjednika partije. Prema proceduri, listu kandidata za potpredsjednike trebalo bi da utvrdi predsjedništvo, nakon čega je predlaže glavnom odboru. 

Shodno ranijoj odluci Predsjedništva DPS-a, Glavni odbor će o listi kandidata i pripremi za kongres, raspravljati na sjednici koja je zakazana za 5.jun u Podgorici. Kao glavni kandidati za potpredsjednike, dosad su pominjani Svetozar Marović, Duško Marković i Mevludin Nuhodžić.

Send this to a friend