Politika

Rudnik uglja: SNP pokušava da zbuni građane i zaposlene

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti:

Zarad objektivnog informisanja, svih kojima je do Rudnika stalo, mi ćemo odgovoriti vrlo precizno i pokušati da objasnimo i dugovanja i odnose sa Elektroprivredom Crne Gore i  ovim staviti tačku na dalje prepisivanja sa OO SNP Pljevlja. 

Dakle, informacija o dugu od 44 miliona je apsolutno netačna. Kao što je javnost upoznata, jedini dug koji operativno opeterećuje Rudik uglja u ovom trenutku, jeste zaostali dug od 12 miliona eura za poreze i doprinose na zarade zaposlenih,  koji je proistekao kao rezultat dugotrajnog zastoje TE „Pljevlja“ iz 2009. godine,  a koji će se vrlo brzo riješiti kroz reprogram putem državne pomoći ili otplatom duga u cjelosti kroz zaduživanje kod komercijalnih banaka. 

Za razumjevanje realne situacije i odnosa Rudnika i EPCG, važno je istaći da 96% prihoda Rudnika dolazi od uglja isporučenog za potrebe TE „Pljevlja“. Svaki dan zastoj termoelektrane automatski znači gubitak prihoda za Rudnik. U prvih šest mjeseci ove godine, od ukupno 182 dana,  termoelektrana je bila u zastoju 117 dana, od toga 87 dana u neplaniranom zastoju, što je uzrokovalo da je prihod Rudnika u poređenju sa istim periodom prethodne godine bio manji za oko 8 miliona eura i da je Rudnik na kraju prvog polugođa poslovao sa gubitkom od 2,2 miliona, te da su zarad tog gubitka smanjeni troškovi po svim stavkama, a time i  smanjene plate zaposlenim koje su i dalje iznad crnogorskog prosjeka. Ovo nije tajna, objelodanjeno je u našim izvještajima o poslovanju za prvih šest mjeseci i ovo istovremeno upućuje na činjenicu da su Rudnik i Termoelektrana jako vezani i tehnološki i finansijski. Nadalje, ovo potvrđuje činjenicu da Rudnik veoma teško može funkcionisati bez Termoelektrane i da izradnja drugog bloka produžava životni vijek Rudniku za narednih minimum 40 godina. Izgradnja drugog bloka ima svoju ekonomsku logiku i pretpostavke koje trebaju biti ispunjene da se isplativost tako velike investicije ne bi dovela u pitanje. Te pretpostavke između ostalog znače da se cijena uglja koji se isporučuje termoelektrani treba smanjiti, odnosno da se ukupni troškovi Rudnika trebaju smanjiti. Međutim, to ne znači da će Rudnik zarad drugog bloka otpustiti 500 zaposlenih kako nedobronamjerni ili neznaveni analitičari pokušavaju da ovih dana uznemire javnost i zaposlene u Rudniku, već da će pitanje smanjenja troškova biti predmet višegodišnjih aktivnosti kroz koje će se uraditi sve da se radna mjesta održe u što većem broju. 

Od početka jula termoelektrana radi stabilno, Rudnik ostvaruje planirane prihode, i za očekivati je da će ukoliko ne bude novih zastoja, i pored velikog gubitka iz prve polovine godine, poslovnu godinu završiti pozitivno, zahvaljujući prije svega, vrijednim i strpljivim rudarima i aktivnostima koje se preduzimaju na stabilizaciji poslovanja.

Zato ovom prilikom želimo da obradujemo one kojima je do Rudnika stalo, da će Rudnik ostati vitalan i spremno dočekati početak radova na izgradnji drugog bloka, sa dovoljnim rezervama uglja na kojim ima koncesije, stručnim kadrom i mehanizacijom kojom raspolaže, i ostati snažan oslonac unaprijeđenju sistema enegretike Crne Gore i obezbjeđenju kvalitetnijeg života građana. 

Send this to a friend