Politika

Rudović: SNP sebičan, predložićemo našeg kandidata za ministra poljoprivrede

Predsjednik SNP-a Srđan Milić kazao je danas nakon sjednice Glavnog odbora stranke da će, zajedno sa Demosom, SDP-om i URA-om, potpisati Sporazum o slobodnim i fer izborima i ući u vladu izbornog povjerenja, ali samo ako na čelu Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija budu njihovi kandidati Radivoje Rašović i Veselin Bakić.

Rudović je rekao da ovakav postupak SNP-a izaziva čuđenje, te da se postavlja pitanje zbog čega je ta partija odbila da potpiše Sporazum sa svima ostalima 26. aprila, a želi da to uradi danas ili sjutra kad je na dnevnom redu Parlamenta izbor vlade izbornog povjerenja.

“To izaziva razne sumnje da u opoziciji postoje partije kojima su prioritet funkcije, a ne kontrola i sprečavanje izborne krađe”, istakao je Rudović.

On nije želio da se bavi pretpostavkama da li je bilo nekih pritisaka na SNP da povuče ovakav potez, već je izrazio veliko nezadovoljstvo ponašanjem lidera Srđana Milića.

Najavio je da će opozicija premijeru Milu Đukanoviću poslati listu kandidata za mjesta u vladi izbornog povjerenja, te da će imati i svog kandidata za ministra poljoprivrede. Napominje i da nije neophodno da lista bude kompletna da bi sjutra bila održana sjednica Parlamenta.

“Ultimatum i uslovljanje SNP-a je neprihvatljivo i izaziva duboko nepovjerenje. Nadamo se da je jasno da GP URA i njeni partneri iz opozicije, prije svih Demos, ne trče za funkcijama, ali i ne prihvataju ovakvo ponašanje koje pokazuje krajnju sebičnost i ukazuje da SNP ne želi u vladu izbornog povjerenja da bi kontrolisala i sprječavala krađu glasova, već da bi za sebe uzela funkcije. To je potpuno suprotno od suštine Sporazuma”, naglasio je Rudović.

Kako je rekao, iako su resor poljoprivrede ostavili za SNP, imali su u vidu ljude koji tu funkciju mogu da pokrivaju kvalitetno.

“Mi tek treba da sve dogovorimo sa tim ljudima. Nijesmo mogli razgovarati sa njima ako je već to mjesto bilo predviđeno za SNP”, objasnio je Rudović.

On je ponovio stav GP URA da četiri opoizicione grupacije treba da imaju po jednog ministra u novoj vladi i da potpredsjednik treba da bude nestranačka ličnost. 

“SNP-u su bili ostavljeni Ministarstvo poljoprivrede i dva pomoćnička mjesta u resorima zdravstva i prosvjete. SNP-u je bilo ponuđeno da ima četvrtinu mjesta u samom državnom aparatu i javnim preduzećima i bili smo spremni na sve ustupke bez obzira što nije učestvovala u kreiranju Sporazuma”, podsjetio je Rudović.

Send this to a friend