Politika

Sa REACT-a poručeno: Crna Gora spremna da uđe u NATO

REACT kamp koji je okupio brojne učesnike i predavače i ove godne uspio je da odgovori na brojna pitanja o NATO integracijama ali i da pošalje jasnu poruku o spremnosti Crne Gore za dobijanje pozivnice za članstvo u savezu.

“Svi učesnici kampa, bez obzira da li se radi o polaznicima ili uvaženim predstavnici zemalja NATO članica, samoga NATO-a, kao i diplomatskih zemalja u svim svojim izlaganjima, a naročito u diskusijama zaključil su da je Crna Gora spremna da prihvati pozivnicu koja će krajem decembra biti upućena iz Brisela”, kazao je direktor Alfa centra, koji je i organizator REACT-a, Aleksandar Dedović.  

Po riječima Dedovića razmijenjena su iskustva sa predstavnicima zemalja koje su postale članice NATO saveza tokom ovog perioda, a posebno je diskutovano o slučajevima Bugarska, Rumunije, Albanije i Hrvatse.

“Zaključak je da nijedna zemlja ne može biti toliko dovoljno razvijena i imati prevelik nivo po pitanju vladavine prava ili prevelik stepen ostavrenih rezultata u borbi protiv korupcije i kriminala. Svuda su te pojave prisutne i u članicama NATO-a i u onim zemljama koje žele da budu članice, pa tako i u Crnoj Gori. No, zajednički zaključak svako je da je Crna Gora zaslužila pozivnicu”, istako je Dedović.  

On je napomenuo i da nakon dobijanja pozivnice predstoji težak i odgovoran period u kojem Crna Gora mora ne samo da opravda dobijanje pozivnice, već i da ojača institucije.

“Neophodno je da se iskoriste mehanizmi koje put u NATO omogućava i dozvoljava i naravno da Crna Gora na putu u sjevernoatlansku alijansu postane jača zemlja, sa jačim institucijama i profesionalnijim službenicima u državnoj administraciji, što će svakako uticati na civilini i privatni sektor”, napomenuo je Dedović.  

Na REACT-u, koji je okupio više od 70 učesnika iz oko 30 zemalja, najviše se govorilo o bezbjednosti kao glavnom benefitu koji država dobija učlanjenjem u NATO.  

Dedović kaže da je nesumljio da članice saveza dobijaju bezbjednost koja je garant za mir, a onda i za stabilnost.

“Svakako jedan od zaključaka je i da je sve u rukama zemlje koja želi da bude i koja postaje članica NATO-a jer je Alijansa politički mehanizam koji omogućava bezbjednosne okvire unutar kojih svaka zemlja za sebe i uz partnerstvo sa drugim zemljama razvija mehanizme u ekonomiji, politici, zdravstvu, obrazovanju, nauci,  kulturi i sprtu”, zaključio je Dedović.

Send this to a friend