Politika

SAD cijene demokratski napredak Crne Gore

To je ocijenjeno na sastanku potpredsjednika Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Duška Markovića i delegacije američkog Senata – Odbora za oružane snage, predvođene pukovnikom Tomom Gofusom.

Marković je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da je Crna Gora od obnavljanja nezavisnosti snažno napredovala sprovodeći sveobuhvatne reforme, što joj je omogućilo da bude na vratima NATO-a i daleko na putu evropskih integracija.

Ukazao je na to da je Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi do sad ratifikovalo sedam država, da se očekuje da tokom jeseni to učini još više od deset zemalja članica uključujući i SAD, koja je kako je naveo Gofus, već pokrenula proceduru u cilju okončanja tog procesa.

“Crna Gora, kako je kazao potpredsjednik, ne želi samo da koristi benefite članstva u NATO, već aktivno da doprinosi ostvarivanju globalne bezbjednosti, što je, istakao je Gofus, prepoznato od strane SAD. Izražena je zahvalnost za učešće crnogorske vojske u misijama u Avganistanu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je pozitivnom ocijenjena činjenica da Crna Gora za odbranu izdvaja 1,6 odsto BDP-a i konstatovano da će se ići ka povećanju na dva odsto, što je potpredsjednik Marković ocijenio značajnom investicijom u bezbjednost i slobodu pojedinaca i društva u cjelini. 

Na sastanku je konstatovano da se mora dati zajednički odgovor na narastajuće bezbjednosne izazove kakav je borba protiv terorizma, posebno u kontekstu odgovora na aktivnosti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) i stranih boraca. 

Istaknut je značaj snažne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala gdje se, prema ocjeni potpredsjednika Markovića bilježe značajni rezultati. 

“Institucije za sprovođenje zakona su ojačane, obezbijeđena nezavisnost pravosuđa, a preduzete aktivnosti na polju borbe protiv korupcije pokazale da politička pripadnost nije zaštita od zakona. Gofus je naveo da su SAD primijetile demokratski napredak uključujući i borbu protiv korupcije”, navodi se u saopštenju.

Marković je zahvalio narodu, Vladi i predsjedniku SAD na sveobuhvatnoj i kontinuiranoj podršci demokratskoj transformaciji crnogorskog društva i istakao da Crna Gora ostaje privržena partnerstvu i prijateljstvu koje je rezultiralo brojnim uspjesima.

Send this to a friend