Politika

Sankcionisanje funkcionera: Na sud svi koji se nezakonito bogate

“Na sjednici Operativnog tima Partnerstva otvorenih vlada načelno je prihvaćen predlog MANS-a da se kodifikuje krivično djelo nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera. Pored toga, načelno je prihvaćen i naš predlog da se u akcioni plan dodaju mjere kojima bi se pratile aktivnosti nadležnih institucija na suzbijanju ove pojave i kako će se vršiti istraživanje ovog krivinog djela kada ono bude kodifikovano”, objasnio je Maraš.

Iz Vlade su ranije u više navrata saopštavali da nema potrebe da se nezakonito bogaćenje javnih funkcionera kodifikuje kao posebno krivično djelo, jer je ono, po tumačenju izvršne vlasti, već definisano kroz druge mehanizme.

Maraš je naglasio da su kod većine članova operativnog tima naišli na otpor i nerazumijevanje kada je u pitanju njihov predlog da se u akcionom planu definiše set mjera koje bi dovele do sprečavanja zloupotrebe u svim budućim procesima privatizacije, a da se za postojeće probleme utvrdi odgovornost.

“Iznijeli smo argumente da je čitavi sjever Crne Gore uništen, da su fabrike rasprodate u procesu privatizaciJe, da Je hiljade građana ostao bez posla i ostavljeno na ulici, a da je neko uzeo ogroman novac. I pored toga nijesmo uspjeli da ubijedimo većinu članova operativnog tima da se u novom akcionom planu Vladi predloži da se prvo izmijeni Ustav tako da se definiše nezastarijevanje krivilnih djela iz oblasti privatizacije”, pojasnio je Maraš.

Prijedlog MANS-a bio je, kako je dodao, i da se definišu kriterijumi za članstvo u Savjetu za privatizaciju i tenderskim komisijama. Definisanje tih kriterijuma, kaže Maraš, “neophodno je da bi se konačno obezbijedilo da odluke u procesima privatizacija donose stručnjaci a ne dominantno lica iz Vlade, koja očigledno imaju veliki privatni interes da se na ovakav način prodaju fabrike“.

“O tome najbolje svjedoči činjenica da zbog stravične privatizacije, kojom je izvršena pohara Crne Gore, primarno na sjeveru, niko do sada nije završio u zatvoru niti postoji bilo kakva istraga protiv ljudi na najvišim funkcijama u državi. Podsjećanja radi, gotovo u cijelom regionu najviši funkcioneri su procesuirani zbog takvih djela i završili su u zatvoru”, ističe Maraš.

Dodao je da je operativni tim razmotrio i set drugih mjera koje je MANS predložio i da je dio sugestija načelno usvojen.

“Operativni tim se nije finalno izjašnjavao o prijedlozima, već će to biti učinjeno na narednoj sjednici. Ostaje da vidimo da li će se očuvati ova djelimična politička volja predstavnika Vlade da se neke promjene naprave ili će se “istopiti” kao u dijelu koji se tiče predloga MANS-a u vezi sa privatizacijom. Vidjećemo da li u operativnom timu zaista postoji spremnost da se definišu mjere koje mogu napraviti kvalitetne pomake u razvoju vladavine prava u Crnoj Gori i upravljanju ekonomskim resursima, ili će sve ostati na nivou dokumenta čije usvajanje neće dovesti do bilo kakvih suštinskih promjena”, zaključio je Maraš.

Send this to a friend