Politika

Saradnja Opštine Bar i Vlade na kvalitetnom nivou

“Odnosi Vlade i lokalne samouprave su tradicionalno dobri, a država treba da podstiče razvoj Bara tako što će dodatno stimulisati ulaganja investitora a i sam što više investirati“, kazala je Jasavić.

Opština Bar ima urađen detaljan urbanistički plan što je veoma značajno u kontekstu privlačenja investitora i razvojnih projekata koji zahtijevaju sigurno prostorno plansko tlo. 

“Bar je sigurna zona za investitore jer ima potencijal za razvoj nautičkog turizma visoke klase  kao i razvoj kulturnog turizma zbog viševjekovnog skladnog multikulturalnog ambijenta, što predstavlja posebnu vrijednost grada“, istakla je Jasavić.

Ona je tokom sastanka iznijela i problem nedostatka vodovodne mreže u naselju Sveti Ivan Dobre Vode i ukazala da su građani spremni da sufinansiraju izgradnju vodovodne mreže, da bi u saradnji sa opštinom u narednoj godini konačno, poslije 20 godina, riješili ovaj problem.

Potpredsjednica Jasavić obišla je AD Marinu Bar i razgovarala sa menadžmentom Marine.

“Marina Bar je  završila prošlu poslovnu godinu za profitom od 289.159 eura, što je prvi pozitivan rezultat od  2009. godine.Vlada mora pokazati agilnost i zaštititi interes zaposlenih u Marini, kao i akcionara, jer je dio kapitala zapravo svojina Morskog dobra, tj. države, na način što bi Marina dobila koncesiju na duži niz godina i bila oslobođena plaćanja troškova za korišćenje zemljišta. Riječ je o tome da je imovina uknjižena kao Morsko dobro i u slučaju da se ista isknjiži, veliki broj malih akcionara bio bi iznevjeren, što svakako nije intencija Vlade, već naprotiv“, zaključila je Jasavić.

Izvršni direktor AD Marine Bar Radovan Orlandić je istakao da je u tom kontekstu neophodno riješiti imovinsko pravne odnose Marine, za šta je neophodna dvotrećinska većina akcionara.

Marina Bar predstavlja jedan od strateških centara za razvoj nautičkog turizma sa kapacitetom od 700 vezova u moru i 250 na kopnu, što je čini jednom od najvećih u Jadranu.

“Marina Bar ima sigurnu perspektivu. Jedan od najznačajnijih atributa je blizina tri regionalne nautičke top destinacije (Italije, Grčke i Hrvatske), što je u funkciji razvojnih planova da Marina Bar bude nautičko-turistički centar visoke klase. Pozitivne efekte nautičkog turizma moguće je sagledati na svim nivoima, jer njegov razvoj ne znači samo novi kvalitet cjelokupnog turističkog razvoja, nego i razvoj cijelog  niza pratećih privrednih djelatnosti, čiji efekti su posebno značajni za Opštinu Bar, ali i za cijelo crnogorsko primorje“, istakla je Jasavić.

Potpredsjednica Vlade je posjetila i Dom kulture “Vladimir Popović Španac“ u okviru Kulturnog centra Bar.

“Kvalitetnim odnosom prema kulturnoj baštini i raznim oblicima stvaralaštva otvaramo vrata razumijevanja i poštovanja vlastitog društva i bogatstvu naših različitosti. Samopoštovanjem stičemo poštovanje na međunarodnoj sceni i zato moramo uložiti dodatne napore na razvoju kulture. Ozbiljna politika oblikuje i promoviše čovjeka kao socijalno kulturološko  biće krenuto humanosti, empatiji, solidarnosti što znači brizi o drugim ljudima“, istakla je Jasavić.

U ovom kontekstu posebno raduje izgradnja nove bioskopske i pozorišne sale. Ova sala predstavlja mogućnost za pravilno korišćenje slobodnog vremena mladih, jer je bioskop bio mjesto odrastanja i formiranja mnogih generacija, a danas je zapostavljen.

“Vratimo mlade u bioskope i pozorištu, sklonimo ih sa ulice, jer dobri filmovi i predstave šalju dobre poruke sa pravim vrijednostima koje su nepravedno zaboravljene. Zbog toga imamo ugroženu etičku  vertikalu društva i krizu morala, a uloga ozbiljne politike jeste da društvo učini moralnim, a ne nemoralnim“, zaključila je Jasavić.

U okviru radne posjete potpredsjednica Jasavić je obišla i putničku agenciju “Allegra“.

“Jedan od prioriteta Vlade Crne Gore jeste razvoj malih i srednjih preduzeća koja su održiva i koja otvaraju mogućnost za novi broj radnih mjesta gdje bi se zapošljavali mladi ljudi. Jedna od uspješnih priča je putnička agencija „Allegra“, kazala je Jasavić.

Ona se tokom radne posjete Baru srela i sa direktorom deponije “Možura“ Draganom Simićem, koji je posebno istakao probleme sa kojima se suočava deponija. Deponija je preopterećena otpadom primorskih opština koje dnevno dopremaju mnogo više otpada nego što su kapaciteti iste. Zbog toga prijeti opasnost da se vijek deponije smanji sa planiranih 30 godina na svega 12 godina.

“Neophodno je racionalizovati odlaganje otpada na Možuri i aktivno raditi na izgradnji reciklažnog centra kako bi se produžio vijek deponije. Trenutno stanje nalaže da se rastereti dopremanje otpada na Možuri i u tom pravcu treba razmišljati o još jednoj lokaciji za deponiju na kojoj bi se dopremao otpad ostalih primorskih opština“, istakla je Jasavić.

“Svaka opština treba da brine o svom otpadu, a opština Bar ne smije da bude sabirni centar otpada čitavog primorja bez jasne ekonomske računice za to i ta poruka mora biti svima jasna“, zaključila je Jasavić.

Deponija “Možura“ tokom ove godine realizuje veoma značajan projekat izgradnje postrojenja za pretvaranje biogasa u električnu energiju.

“Moramo pojačati aktivnosti na projektu za biogas kao važnom resursu koji treba valorizovati i na taj način smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu“, zaključila je Jasavić.

Potpredsjednica Vlade se sastala i sa članovima NVO „Za novo i ljepše Sutomore“.

“Ova NVO je pomirila sve naše razlike promovišući ih kao naše bogatstvo, jer inicijalni odbor ove NVO je sačinjen od predstavnika različitih političkih uvjerenja okupljenih oko jednog cilja – novo i ljepše Sutomore“, istakla je Jasavić.

Rezultati njihovog rada su brojni, a posebno treba istaći iniciranje kreiranja planske dokumentacije za rekonstrukciju Sutomorske tvrđave na Golom Brdu – Tabija.

“Jedan od prioriteta Vlade je zaštita kulturno-istorijske baštine Crne Gore. Zbog toga pozdravljamo inicijativu ove NVO za rekonstrukciju tvrđave Tabija. Tvrđava Tabija će obogatiti kulturnu turističku ponudu Crne Gore“, istakla je Jasavić.

Ova organizacija postoji kratko vrijeme, ali je učinila puno za Sutomore.

“NVO „Za bolje i ljepše Sutomore“ je dokaz da ljudi treba da se udružuju jer samo zajedničkim snagama možemo postići zajedničke ciljeve. Plemeniti ciljevi treba da  objedine sve naše različitosti kao našu prednost. Da se u tome može uspjeti potvrđuje Novo i ljepše Sutomore. Saradnja civilnog sektora i lokalne samouprave može da da dobre rezultate, kao što je primjer ove organizacije“, zaključila je Jasavić.

Potpredsjednica Jasavić se sastala i sa finansijskim direktorom ad “Port of Adria“. Tokom razgovora predstavnici investitora su naveli da postoje određeni izazovi koje treba riješiti u budućnosti. Konstatovano je da nijesu u potpunosti definisana područja koncesija izmedju Luke Par i „Port of Adria“. „Port of Adria“ obuhvata kontejnerski terminal – koji je opremljen za istovar, utovar i pretovar i skladištenje kontejnera, terminal za generalne terete – koji je adekvatan za prihvat i otpremu razne vrste generalnih tereta, kao i drvni terminal.

“Od posebnog značaja je ohrabriti investitore da ulažu u kapital  „Port of Adria“ i Vlada mora po tom pitanju pokazati maksimalnu agilnost, prvenstveno zbog toga što investitor nema za cilj samo trenutni profit, već unapređenje kvaliteta i standarda koji će na dugoročnom planu obezbijediti siguran profit“, istakla je Jasavić.

Uglavnom su ispoštovane sve ugovorne obaveze  uz blaga kašnjenja sa investicijama. Isporuka opreme očekuje se najkasnije do proljeća. Problem na koji su ukazali u „Port of Adrii“ je neujednačena praksa sudova u radnim sporovima što stvara pravnu nesigurnost koja zabrinjava, na čemu, u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima, mora raditi Vrhovni sud. 

Potpredsjednica Jasavić je na kraju radnog dana posjetila mještane Svetog Ivana Dobre Vode i sa njima  razgovarala o problemima vodosnabijevanja  ovog naselja, što je potrebno što hitnije.

Send this to a friend