Politika

Šćepanović: Crna Gora pridaje posebnu pažnju regionalnoj saradnji

 

Sastanak kojim su predsjedavali albanski šef diplomatije Dmitar Bušati u svojstvu predsjedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP i generalni sekretar RCC Goran Svilanović, okupio je ministre i druge visoke zvaničnike 46 zemalja i regionalnih i međunarodnih organizacija u cilju razmjene mišljenja o situaciji u regionu i modalitetima buduće saradnje zemalja Jugoistočne Evrope. 

Poseban fokus je stavljen na značaj definisanja oblasti od zajedničkog interesa i unaprijeđenja njihove projektne aktivnosti.

“Pozdravljene su aktivnosti i nastojanja zemalja da tješnje sarađuju kroz okvir Berlinskog procesa, posebno u oblastima energetike i transporta, što ima za cilj poboljšanje regionalne infrastrukure i približavanje evropskim standardima na putu ka potpunoj integraciji”, saopšteno je iz MVPEI.

Takođe, dodaju, jednoglasno je pozdravljena implementacija Strategije razvoja Jugoistočne Evrope do 2020. godine u kojoj se decidno ukazuje na benefite koje će zemlje Zapadnog Balkana imati kroz smanjenje nezaposlenosti, povećanje BDP, porast broja akademski obrazovanih građana i cjelokupni ekonomski oporavak regiona.

“Naglašena je važnost sinergije između SEECP i RCC, kao njegovog izvršnog mehanizma, kao i saradnje sa drugim regionalnim inicijativama poput Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI), Regionalne inicijative za migracije, azil i raseljena lica (MARRI), Inicijative za prevenciju i spremnost na prirodne katastrofe u JIE (DPPI), Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) i drugih u kojima Crna Gora aktivno učestvuje”, ističu u MVPEI.

Šćepanović je kazao da Crna Gora pridaje posebnu pažnju regionalnoj saradnji i aktivnostima na tom planu, kao vanjsko-političkom prioritetu koji je osnovni preduslov širih integrativnih procesa.

Upoznao je sa crnogorskim postignućima na planu približavanja Evropskoj uniji i NATO i prenio dalja očekivanja na tom putu.

“Ukazao je na posvećenost naše zemlje povezivanju i saradnji regiona u ostvarivanju ekonomskog razvoja i finansijskog rasta, posebno kroz infrastrukturnu povezanost, što su sve zemlje regiona istakle kao prioritetnu oblast projektno-orjentisane saradnje. Potvrdio je crnogorski interes za razvoj kulturne dimenzije saradnje u Jugoistočnoj Evropi kroz rad Radne grupe RCC za kulturu i društvo koja ima sjedište na Cetinju i razvoj projekta naše zemlje na temu kulturne integracije i rasta koji je podržan od strane svih uključenih strana”, kazali su u MVPEI.

 Šćepanović je istekao značaj dalje saradnje sa RCC i pozdravio Izvještaj o aktivnostima generalnog sekretara RCC za 2014-2015. godinu.

“Naglasio je poseban interes Crne Gore za ostvarivanje jednake distribucije i rotacije rukovodnih pozicija u regionalnim strukturama, što je posebno značajno u svijetlu aktuelne kandidature Crne Gore za mjesto direktora Regionalne inicijative za migracije, azil i raseljena lica (MARRI) sa sjedištem u Skoplju. U vezi sa tim izrazio je očekivanje razumijevanja i podrške za ovaj naš prilaz i zahtjev od strane zemalja regiona kao i generalnog sekretara RCC-ja”, ističu u MVPEI. 

Send this to a friend