Politika

SD odavno spremna da sama izađe na izbore

On je pojasnio da će Predsjedništvo partije u ponedjeljak imati sjednicu na kojoj će se predložiti Glavnom odboru način izlaska na parlamentarne i lokalne izbore. 

„Zbog poštovanja prema članovima Predsjedništva koji o tome tek treba da razgovaraju, ne bih unaprijed iznosio svoj konačan stav, ali ću vas podsjetiti da je sve što smo do sada radili bilo u funkciji samostalnog nastupa. Najbitnije je da smo, zahvaljujući odličnoj partijskoj infrastrukturi, odavno potpuno spremni za takav nastup“, kazao je Brajović.

On je ocijenio da će SD na parlamentarnim izborima ponoviti odličan rezultat iz Tivta, kada su u prvom samostalnom nastupu osvojili preko deset odsto glasova. 

„To je i jasan putokaz kako treba nastupiti na ovim izborima. Zahvaljujući dobrom rezultatu koji ćemo podstići, SD će nakon izbora biti garant političke stabilnosti, koja je veoma važna, pogotovo ako imamo u vidu događaje koji su se prethodnih mjeseci dešavali“, poručio je Brajović. 

On je naveo da su aktivisti SD-a, posebno predstavnici omladinske organizacije, svakodnevno na terenu sa građanima. 

„Zbog toga i znamo da su reakcije na naše stavove veoma pozitivne. Mi želimo da saslušamo svakog građanina, da vidimo kako oni vide probleme sa kojima se suočavaju, a koji su ujedno i problemi današnje Crne Gore“, kazao je Brajović.

On je rekao da u razgovoru sa građanima čuju mnogo toga dobrog, ali istrpe i poneku kritiku na račun vlasti, prije svega usmjerenu ka sporijem rješavanju problema nezaposlenosti, niskim ličnim dohocima i onome što „najviše boli“ – kako do više šansi za mlade ljude. 

„Upravo to su i teme kojima će se SD u kampanji dominantno baviti“, dodao je Brajović. 

Prema njegovim riječima, informacije koje dobijaju sa terena daju im za pravo da očekuju rezultat zahvaljujući kojem će izvjesno biti sastavni dio i buduće vlasti koja će se formirati nakon izbora. 

“A to što ćemo biti važan segment i buduće vlasti nas i dodatno obavezuje u kampanji. Zato ćemo ponuditi građanima program koji nudi rješenja za probleme koji ih muče, a ne nova – prazna obećanja. Ljudima trebaju rješenja, a ne obećanja“, naglasio je Brajović. 

On je ocijenio da su SD radile dok su drugi bavili demagogijom. 

„Sve ono što smo mi u SD-u do sada uradili u svojim resorima, počev od gradnje autoputa, stvaranja pretpostavki za drugi blok Termoelektrane, nedavno završene prodaje frekvencija od koje se u budžet slilo čak više od 50 miliona EUR, i mnogih drugih projekata koji se zahvaljujući SD-u realizuju, najbolji su garant za obećanja koja dajemo. Potrebna su djela, a ne riječi!“, istakao je Brajović.

Kako je naveo, sada je posebno izražen trend prelaska uglavnom razočaranog članstva Socijaldemokratske partije (SDP), koji se sada i definitivno uvjerio da SD predstavljaju izvornu socijaldemokratsku ideju u Crnoj Gori, utemeljenu 90-tih godina. 

Brajović je podsjetio da partija na čijem je čelu od prvog dana insistira na tome da odnos te dvije stranke nije rezultat personalnog sukoba, kako neki pokušavaju da predstave, već, kako je naveo, razlika u viđenju budućeg pravca u kojem se Crna Gora kreće.

„Svi smo saglasni da Crna Gora treba da se mijenja, ali mi posebno insistiramo na tome da se ne smije pod izgovorom potrebe za tim promjenama rušiti. Ne smijemo zbog ničijeg ličnog i političkog hira, okrenuti točak istorije nazad. Ne smijemo zbog nečije povrijeđene sujete dovesti u pitanje sve ono dobro što smo prethodne dvije decenije mukotrpono stvarali“, poručio je Brajović.

Kako je kazao, smatrali su i tada i sada da se energija ne treba trošiti na isprazne političke sukobe i da je, umjesto toga, bolje da se ona usmjeri ka očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, povećanju plata i investicija, odnosno ukupnog životnog standarda ljudi. 

“A sve to ne možete ako bježite, nego ako preuzimate odgovornost. Sve to ne možete ako sputavate, nego ako podstičete razvoj. Zato je SD partner svima koji podstiču, a alternativa onima koji sputavaju razvoj naše države”, poručio je Brajović. 

 

Upitan da li je Vlada izbornog povjerenja postigla cilj zbog kog je formirana, Brajović je kazao da je njeno formiranje korak naprijed u razvoju demokratije u Crnoj Gori, i da je to ono što je pozitivno. 

Negtivno je, kako smatra, odnos opozicije prema toj Vladi .

“Neki od njih nijesu shvatili da nijesu ušli u tu Vladu radi sebe, već radi kreiranja ambijenta u kojem nikom ne bi palo na pamet da sumnjau rezultate izbora”, rekao je Brajović. 

On je ocijenio da je stvar ovih dana dovedena do apsurda zbog toga što dio opozicije gotovo svakodnevno preispituje ostanak u Vladi, dok je drugi dio opozicije iz nje već izašao. 

“Na osnovu toga nije teško zaključiti da njima i nije bio cilj da se bave otklanjanjem sumnji u izborni proces, nego da parališu rad Vlade. Nervoza koja je posljednjih sedmica u njihovim redovima primjetna je rezultat saznanja da u tome nijesu uspjeli, da je život u Crnoj Gori nastavljen uprkos opstrukcijama koje vrše”, kazao je Brajović.

Send this to a friend