Politika

SDP: Vjerski poglavari da se suzdrže miješanja u politiku

“Na ovaj način su politički zahtjevi protesta podređeni ko zna kojem po redu političkom performansu Amfilohija Radovića koji je i ovu priliku iskoristio da demonstrira anticivilizacijsku i antievropsku retoriku”, kazali su u SDP-u.

Prema njihovim riječima, tražiti evropske demokratske izborne standarde, a pozivati Radovića koji je negacija savremene Evrope zasnovane na konceptu sekularizma i ljudskih prava je neodrživo i unaprijed osuđeno na neuspjeh.

“Amfilohije Radović je simbol nacionalizma i rata koji je zadesio ove prostore i jedan od glavnih kreatora velikonacionalne politike, i zato njegova pojava može da bude samo u funkciji daljih podjela u crnogorskom društvu”, ističu u SDP-u.

U ovoj partiji smatraju da modernoj evroatlantskoj Crnoj Gori ne treba forsiranje podjela već dijalog i dogovor oko demokratskih standarda u koje svakako spadaju fer i slobodni izbori.

“Ono što nam takođe nije potrebno je koketiranje sa ličnostima koje, zloupotrebljavajući svoju poziciju sveštenika, ovo društvo konstantno vuku nazad i svađaju građane”, kazali su u SDP-u.

Podsjećaju da su već jednom ukazali na slučaj stranog sveštenika koji je od prijetnje građanskom miru sa prethodnih protesta pred ove vraćen u Crnu Goru.

“Bez pretenzija da donosimo konačne sudove želimo samo da upozorimo sve one koji svih ovih godina na razne načine iz različitih razloga koketiraju sa Radovićem i sličnim njemu da time čine štetu našem putu u civilizovani svijet. Na to imamo puno pravo kao partija koja se punih 25 godina suprotstavlja Amfilohijevom nacionalizmu, vjerskoj i naconalnoj netpeljivosti, negaciji crnogorskog identiteta i brutalnoj zloupotrebi vjere”, zaključuju u SDP-u.

Send this to a friend