Politika

Šehović: Postoji jasna većina za izbor nove vlade

On je agenciji MINA rekao da je prethodne sedmice bilo neformalnih kontakata sa potencijalnim koalicionim partnerima, a da će zvanični razgovori i formalno početi narednih dana. 

Šehović je najavio da će Predsjedništvo SD danas odrediti pregovarački tim koji će, kako je naveo, tokom razgovora insistirati da programski prioriteti te partije budu sastavni dio budućeg koalicionog sporazuma.

„Imajući u vidu da u parlamentu postoji jasna većina za izbor nove vlade, trebalo bi je u najkraćem roku formirati, kako bi u punom kapacitetu nastavila da se kreće putem evropskih i evroatlanstkih integracija, ali i da još odlučnije radi na otvaranju novih radnih mjesta, na pravednijoj i solidarnijoj raspodjeli stvorenog, kao i na pružanju više šansi mladim ljudima, na čemu će SD dosljedno insistirati“, naveo je Šehović.

Na pitanje koje zahtjeve će SD imati kao uslov, on je rekao da će zahtijevati da najvažnije stavke iz ekonomskog izbornog programa te stranke budu pretočene u zvaničnu državnu politiku.

„To što su ključevi buduće vlasti u našim rukama, dodatno nas obavezuje da zahtijevamo da najvažnije stavke iz našeg ekonomskog izbornog programa budu u narednom četvorogodišnjem periodu pretočene u zvaničnu državnu politiku, jer snažan ekonomski razvoj za nas u SD-u nema alternativu“, precizirao je Šehović. 

Prema njegovim riječima, u SD-u su uvjereni da čvrsto insistiranje na pogrešnom modelu razvoja ekonomije može biti jednako opasno kao i antidržavna politika određenih političkih subjekata. 

Upravo zato, kako je kazao, strateške politike i konkretna rješenja od kojih će građani imati koristi, a ne samo raspodjela funkcija, moraju biti osnovni predmet pažnje koalicionog sporazuma iz kojeg treba da proizađe program rada vlade za naredni četvorogodišnji period.

„Sigurni smo da nas očekuje ozbiljan razgovor o novom modelu rasta, potrebi osnivanja državne razvojne banke i garantnog fonda za žene preduzetnice, reformi poreskog sistema, transformaciji programa stručnog osposobljavanja, formiranju regionalnih otkupnih centara, eUpravi, ravnomjernom regionalnom razvoju, zaokruživanju energetske nezavisnosti i stvaranju pretpostavki za završetak započetih infrastrukturnih projekata“, naveo je Šehović. 

Na pitanje da li isključuju mogućnost formiranja vlade sa opozicionim partijama, on je rekao da „Socijaldemokrate ne žele da love u mutnom, niti da zbunjuju bilo koga“. 

„Mi vodimo stabilnu i dosljednu državotvornu politiku. Zato naši potencijalni koalicioni partneri jedino mogu biti oni koji zajedno sa nama dijele vrijednosti nezavisne, multietničke, antifašističke, evropske i evroatlanstke Crne Gore, odnosno oni koji su privrženi našoj državi i njenim vitalnim interesima“, naglasio je Šehović. 

Kako je kazao, u SD su svjesni važnosti pomirenja u Crnoj Gori, „ali ne po svaku cijenu, odnosno ne na vrijednostima koje negiraju, nego koje jačaju crnogorsku državnost“. 

„Onog momenta kada opozicija suštinski prihvati Crnu Goru kao svoju državu, i pomiri se sa njenom nezavisnošću i evroatlanstkim putem, ona postaje naš potencijalni partner. Do tada, sa Socijaldemokratama nema šta da traži“, poručio je Šehović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vojnik sa ružnim imenom
Gost
Vojnik sa ružnim imenom

Jedina prava većina bi bila O
Jedina prava većina bi bila Opozicija sa manjinama..Ovako će u stvari manjina vladati većinom..Jer po broju glasova Opozicija ima više glasova od DPSa I SD sa manjinama..

Anonimni
Gost
Anonimni

E, bas se vi javite da
E, bas se vi javite da vladate sa jedva 3% glasova koje ste dobili tako sto ste zaposlili preko veze 2-3 hiljade ljudi…inace biste imali 0,3 % – mozda…

Send this to a friend