Politika

Sijarto: Mađarska ratifikuje Protokol do 15. juna, hoćemo da budemo prvi

 

“U Mađarskoj će proces ratifikacije ići veoma brzo, jer naša vladajuća partija snažno podupire taj proces i pošto imamo jaku većinu, odradićemo to po planu. Ne mogu da procijenim koliko će ostali biti brzi, ali bi Mađarska voljela da bude prva”, kaže Sijarto.

Ističe da je Crna Gora u proteklih godinu dana odradila ozbiljan posao u pregovorima o pristupanju EU, gdje svakako treba da se naglasi pitanje vladavine prava, dakle reforme koje su učinjene u oblastima poglavlja 23 i 24. Komentarišući situaciju u regionu Sijarto je kazao da su Mađarska i Crna Gora u susjedstvu na Zapadnom Balkanu, te da se svi dobro sjećamo ratova na tim prostorima.

“Najbolji način da se stabilizuje ovaj region jesu evropske i evroatlantske integracije. U zajedničkom interesu je da postanete što prije članica”, rekao je mađarski šef diplomatije, uz ocjenu da je Crna Gora već trebalo đa buđe đio Alijanse.

Sijarto je naglasio da je Mađarska uvijek snažno podržavala evropske i evroatlantske integracije i ima samo riječi hvale za odnose dvije države.

“Bilateralni odnosi Mađarske i Crne Gore su odlični. Naši politički i ekonomski odnosi su aktivni, česti su susreti na visokom nivou, saradnja između dvije države je sve bolja i efikasnija. Jasan pokazatelj naših izvanrednih odnosa je Deklaracija o pojačanom partnerstvu između Mađarske i Crne Gore, koja je potpisana 15. juna 2012. godine. U ovom sporazumu smo uobličili i postavili nove pravce naših odnosa, od kojih dva segmenta podrazumijevaju mađarsku podršku Crnoj Gori na putu prema integraciji u NATO i Evropsku uniju. Mislim da je Crna Gora u oba segmenta postigla zavidne rezultate u proteklih nekoliko godina. Budimpešta je u tom procesu dala snažnu podršku Podgorici. U vezi sa evroatlantskim integracijama trebamo posebno naglasiti da je mađarska ambasada u Podgorici postala kontakt ambasada za NATO i to u veoma važnom periodu koji prethodi pozivu. U okviru podrške Crne Gore prema EU, tokom 2012. godine smo poslali mađarskog eksperta za agrar, a nadamo se da će i stručnjak za EU integracije pomoći u radu vaše Vlade”, ističe Sijarto.

On ističe da je Mađarska među državamaEU drugi najveći investitor u Crnoj Gori u protekloj deceniji.

“Na osnovu statističkih podataka, sa ulaganjima koja premašuju 500 miliona eura, Mađarska je među državama EU drugi najveći investitor u Crnoj Gori u protekloj deceniji. Cilj Vlade Mađarske je da se pored ulaganja snažno razvijaju i odnosi u oblasti bilateralne spoljnotrgovinske razmjene. Upravo zato smo 1. oktobra 2014. godine otvorili kancelariju Nacionalne trgovinske kuće Mađarske u Podgorici, u interesu da damo snažan podsticaj povećanju izvoza robe i kapitala mađarskih malih i srednjih preduzeća. Najveća mađarska preduzeća (OTP banka, Mađarski Telekom ili Hunguest hotels) imaju pretežno pozitivna iskustva o investiranju u Crnu Goru, zato je naš cilj da se u vašoj državi pojave i nove mađarske firme”, kaže Sijarto.

Ističe da snažan podsticaj dodatnim mađarskim ulaganjima mogu dati NATO i EU integracije Crne Gore, jer bi to zasigurno pozitivno uticalo na odluke tih potencijalnih investitora.

“Naša iskustva, naime, jasno pokazuju da su u periodu pristupanja NATO-u i EU značajno porasle strane direktne investicije u Mađarskoj”, zaključio je Sijarto.

 

 

Send this to a friend