Politika

Simović: Izborni rasplet omogućiće DPS-u da se oslobodi destrukcije SDP-a

Podsjećamo ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović je juče povukao Prijedlog zakona o morskom dobru zbog velikog broja dostavljenih amandmana, od kojih je dio usvojen, a koji ne bi omogucili sprovođenje zakona kako je bio zamišljen.

Takođe, podsjećamo i da Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula nije juče dobio podršku većine u Skupštini, kao ni aneks za hotel Kraljičina plaža, dok je aneks ugovora za hotele Sveti Stefan i Miločer prošao zahvaljujući nenajavljenoj podršci poslanika SDP-a Borislava Banovića, Rifata Rastodera i Izeta Bralića. Predsjednik SDP-a i Skupštine Ranko Krivokapić nije podržao aneks.

Nakon ovakvog raspleta u Skupštini reagovao je Simović koji je večeras saopštio da DPS ne odustaje od namjere da odgovorno i odlučno radi na realizaciji razvojne politike, koja će doprinijeti rastu kvaliteta života svih građana. 

Prema njegovim riječiam različiti interesi okupili su ad hoc parlamentarnu većinu. 

„Ovoga puta najmanji zajednički sadržalac je bilo zaustavljanje razvojnih projekata. Demonstrirala se, može se kazati, već uobičajena praksa SDP-a, praksa suprotna standardima i vrijednostima parlamentarne demokratije“, istakao je Simović.

On je kazao da je javnost juče bila svjedok urušavanja predizbornog koalicionog sporazuma i izbornog programa, a posljedično tome i slobodno iskazane izborne volje građana;

neodgovornosti u realizaciji sporazumom dogovorene politike dinamičnog ekonomskog razvoja.

Simović je naglasio da se opstrukcija Vladine politike, Vladinih projekata, podržanih i od ministara iz SDP-a, pokuša predstaviti kao doprinos razvoju demokratije.

„SDP se pokušava predstaviti kao spasilac vrijednosti crnogorske privrede i prirodnih resursa, kao jedini zaštitnik interesa građana, te se pokušava predstaviti kao apsolutni i jedini poznavalac i ekskluzivni tumač – predavač/predavačica (zbog rodne senzitivnosti), pravnog sistema Crne Gore“, smatra Simović.

Kako je Simović rekao bili smo svjedoci za usložnjavanje finansijskih, socijalnih i razvojnih prilika u državi, gdje manji koalicioni partner sa ad hoc parlamentarnom većinom zaustavlja i obara zakone i odluke koje treba da obezbijede razvoj, nova radna mjesta, nove prihode za razvoj javnih funkcija ili pak usvajaju ili pokušavaju usvojiti neustavne zakone, zakone neprimjenljive u praksi, zakone koji ugrožavaju stabilnost javnih finansija.

„Bili smo svjedoci novog priloga demonstracije da: nije bitna suština i smisao zakona i odluka, nije bitan potrebni razvoj ekonomije, nije bitan interes građana, bila je bitna je demonstracija mogućnosti stvaranja ad hoc većine, novog pokušaja SDP-a da se obezbijedi podrška građana veća od trenutnih dva ili pak pet odsto…“, dodao je on.

Po njegovim riječima čula se skoro jedna kreativna ideja, da bi Vlada parlamentu prethodno trebala da prezentira nacrte zakona i odluka. 

„U slučaju da se ocijene dobrim – da se položi taj „kolokvijum“, išlo bi se na „ispit“. Na „ispit“ u parlament, između ostalih i kod predsjednika parlamenta, kojem je ta pozicija dodijeljena koalicionim sporazumom. DPS je prevashodno želio da razvojni projekti dobiju prohodnost, kako bi dinamizirali ekonomski rast i time ostvarili zajedničku obavezu i DPS-a i SDP-a prema građanima, preuzetu na posljednjim parlamentarnim izborima“, zaključio je Simović.

Send this to a friend