Politika

Simović: SDP će sam sebe poslati u prošlost

„Možda bi neki posvećenici crnogorskim nacionalnim interesima mogli reći: Nepravedno. Ipak je SDP bila na strani Crne Gore još od ranih 90-tih. I to je tačno. No, ne sporeći doprinos SDP-a zaštiti i afirmaciji crnogorskih nacionalnih interesa u jednoj fazi, nemoguće je zaboraviti i previdjeti političku kratkovidost ili plitkoumnost u drugoj“, ocijenio je on.

Simović je naveo da je SDP aktivno sudjelovao u aferi S.Č, napustio Vladu i izazvao vanredne izbore zbog potpisivanja Beogradskog sporazuma, koji se pokazao kao jedno od najstabilnijih uporišta budućeg referendumskog uspjeha.

„Takođe, insistiranja, zajedno sa LSCG, da osvjedočeni saradnik stranih obavještajnih službi Andrija Jovićević bude predsjednik Vlade Crne Gore. Ili, kad su, ljuti zbog nametnute zahtjevne formule od strane EU, tražili da organizujemo referendum po našim pravilima, koji niko ne bi priznao. Kao i kad su iz politikantskih potreba, šurovanja sa jednim brojem nevladinih organizacija, još prije sedam-osam godina, doprinosili usvajanju odluka u parlamentu, kojima je zaustavljen razvoj Crne Gore, posebno nerazvijenog sjevera“, kazao je između ostalog Simović.

Pravo na greške imamo svi

Prema njegovim riječima pravo na greške, ako je o njima riječ, imamo svi. 

„Još prije, ako imamo sposobnost da ih prepoznamo, priznamo i ispravimo. Nego, ipak smatram, pravedno je da taj ceh plati SDP iz još jednog, po mom viđenju, presudnog razloga. Vrijeme je da se i u Crnoj Gori konačno politički marginalizuje i odbaci politička nedosljednost, neodgovornost, prevrtljivost, politikantstvo, manipulisanje i sve to zajedno zbog služenja interesima koji su na štetu Crne Gore“, istakao je on.

Simović smatra da je takođe došlo vrijeme da se i u Crnoj Gori napusti tradicionalna balkanska politička matrica po kojoj se politika afirmiše kao vještina laganja, političko i moralno vjerolomstvo predstavlja kao fleksibilnost i politička vještina, a služenje interesima drugih država nevino kamuflira kao drugačije viđenje crnogorskog nacionalnog interesa. 

„Zato je pravedno, a čini mi se i neminovno, da baš ovaj današnji SDP plati taj ceh. Ne četnički vojvoda, koji je dosljedan u zastupanju ove kolaboracionističke ideologije. On tome služi iz uvjerenja, ako treba čak i besplatno, a ne kao danas… Ne, ni politički šarlatan, lider PzP, koji, ostavši sa par saradnika za koje više ni kući ne glasaju, legitimitet za umovanje na društvenim mrežama obezbjeđuje utrpavanjem na vojvodinu listu. Nego, baš SDP. Jer je važno da i savremena Crna Gora napokon politički sankcioniše izdaju“, dodao je on.

Simović je poručio da ne može lider današnjeg SDP-a Ranko Krivokapić „da nam prodaje rog za svijeću, da nam sebično i nedržavničko očijukanje sa vojvodom Mandićem i sa političkim šarlatanom oz PzP-a predstavlja kao traktat o moralu, demokratiji i pomirenju“. 

„Čini mi se da je to saznanje o očiglednosti i brzom političkom kraju – ta muka, motiv koji je pokrenuo na javno reagovanje poslanicu Draginju Vuksanović – jučerašnjim saopštenjem. Reagovanje koje je imalo samo jedan cilj: da što vjernije interpretira iracionalne i neutemeljene stavove svog partijskog lidera o navodnoj ugroženosti crnogorskih ekonomskih i političkih interesa na čijem je braniku, na našu „sreću“, gromada – velika oko tri odsto. Da u onome što su danas zemni politički ostaci nekadašnjeg SDP-a ima i zere pameti, ne bi ni pomislili da se lažno predstavljaju kao jedina snaga, četvrt vijeka na pravoj strani istorije. Još manje kao moralna gromada i korektiv Crne Gore. Jer, time poručuju da je „ostala“ Crna Gora, a nje je tek nešto oko 97 odsto, na krivoj strani ili, pak, u moralnom posrnuću“, rekao je Simović. Vlada zadužena za vođenje ekonomske politike

On se Draginji Vuksanović u današnjem saopštenju obraća riječima: „Dakle, Draginja, kao član Predsjedništva DPS-a, i potpredsjednik parlamenta, znam da je u svakoj civilizovanoj zemlji, čak i koja nije u najboljem demokratskom statusu, Vlada organ izvršne vlasti, zadužen za vođenje ekonomske politike. Znam to i kao dugogodišnji član Vlade“. 

„I vidim podsmijehe o kojim ispravno govorite, ali im porijeklo vidim malo drugačije nego Vi. Plašim se da je u pitanju podsmijeh pokušaju predsjednika Parlamenta da zloupotrebom demokratski nezaslužene funkcije, istina  zahvaljujući i DPS koalicionoj širokogrudosti, prenaglasi vlastiti politički značaj. Nadam se da se slažemo da nije uobičajeno da se na toj poziciji 17 godina nalazi čovjek čija politička podrška ne prelazi oko tri odsto. To i jeste za podsmijeh“, ocijenio je Simović.

Potpredsjednik Skupštine je rekao da on  i DraginjaVuksanović, znaju da nije Vlada tražila da joj parlament pokriva sumnjive odluke, već je pravo da odlučuje o svim koncesijama dužim od 30 godina za sebe tražio i dobio parlament. 

„Znamo, takođe i Vi i ja da u svaki parlament zabasaju i ljudi, sticajem određenih društvenih okolnosti ili, pak, samo retoričkom vještinom, koji ne razumiju politiku kao odgovornost za ostvarivanje nacionalnih interesa. Budu tu, mandat-dva, poneko i duže. Ne slučajno, predsjedniku parlamenta upravo odgovaraju takvi da, oslanjajući se na tu demagogiju, kojoj je jedino važno da dejstvuje protiv Crne Gore, pod plaštom političkog obračuna sa Vladom, u suštini nastavi da gradi privid svoje političke veličine i važnosti. Jednako tako, draga Draginja, morali biste znati da je naš sistem takav da na izborima učestvuju političke partije ili koalicije, a ne slobodoumni pojedinci, kako bi mi Vi to htjeli predstaviti“, poručio je Simović.

Okapali da budu u koaliciji sa DPS-om

On je dodao i da je ubijeđen da kao aktuelna poslanica zna da je partija u čije je ime na listi, okapala, uoči izbora 2012, kao i ranije da bude u predizbornoj koaliciji sa DPS, partijom koja, uz svu neprijatnost zbog podsjećanja, od 90-tih do danas ima izbornu podršku građana od 40 do 60 odsto. 

„I da smo prije posljednjih izbora, poučeni negatvnim iskustvom iz partnerstva sa vašom partijom (doduše ne u ovoj mjeri) insistirali na detaljnom i preciznom koalicionom sporazumu, koji je veoma jasno definisao zajedničke obaveze prema razvojnim projektima. I da smo se kao koalicija tim sporazumom, kao predizbornim programom predstavili građanima. I da su nam oni i zbog tog programa dali povjerenje da budemo okosnica vlasti u ovih četiri godine. I, napokon, da je to što vi radite evo pune dvije godine, poslije predsjedničkih izbora 2013, brutalna obmana tih građana“, tvrdi Simović. 

Licemjerje

On je ocijenio da licemjerno zvuči „argument“ da parlament nije odbio niti jedan prijedlog Vlade vezan za turizam i investicije. 

„Zar to isto nije rekao i predsjednik Parlamenta prije 10-tak dana? Licemjerno… A znajući da je preko predstavnika SDP u skupštinskim odborima poslao poruku predlagačima iz Vlade da razvojni projekti neće imati podršku. I evo, testirali smo i dobili potvrdu. I povodom inicijative da se u Miločeru, na mjestu pomoćnog poluurušenog objekta planirane a neizgrađene Titove vile, napravi novi hotel Aman. I povodom ideje da se na odavno zapuštenom ostrvu Lastavica napravi novi brendirani hotel sa pratećim sadržajima. I sve je zaustavljeno. I „predivno“. Na radost svih mrzitelja Crne Gore, danas i dalje na Mamuli imamo zmijarnik, a u Miločeru straćaru. Nema ni novog Zakona o morskom dobru, kojim je trebalo bolje zaštititi, možda i najpotentni dio crnogorskih razvojnih potencijala“, kazao je između ostalog Simović.

On je ocijenio da je Vuksanovićeva u njenom saopštenju najvernije interpretirala Ranka Krivokapića kad je gotovo citirala njegovu misao – „da ni u Africi razvoj zemlje ne zavisi od 23 kreveta i 90 privatnih apartmana“. 

„Da podsjetim na činjenice, zbog onih koji će ovo pročitati ili čuti: na lokaciji Kraljičina plaža – Dubovica trebalo je da se izgradi 100 soba plus 30 vila, na Miločeru 126 soba; na Mamuli 23 sobe. Ukupno 279 soba ili nešto malo više od 23 kreveta. Ne bih ovom prilikom još jednom trošio vrijeme da objasnim, to što je već dobro objašnjeno, razliku između privatnih stanova i hotela rezidencijalnog tipa, poput recimo hotela Regent u Tivtu. Ne vjerujem da to ne znate. I da ne ostanemo samo na zbrajanju kreveta. Zaslugom politike koju vode: vojvoda, šarlatan i SDP – samo na ova tri projekta Crna Gora je ostala bez 250 miliona eura i bez 550 radnih mjesta“, istakao je on. 

U Vladi i Skupštini dominira DPS

Simović je posebno istakao da parlament i Vladu u Crnoj Gori dominantno politički čini DPS. 

„Zato, nemojte ni pokušati da me svađate sa Parlamentom, čiji sam potpredsjednik i čijoj afirmaciji doprinosim kao jedan od 30 poslanika te partije. Da rezimiram, nije linija političke konfrontacije u Crnoj Gori na relaciji parlament-Vlada, nego nažalost, na istoj onoj na kojoj je bila i 21. maja 2006. godine. Između onih koji su za Crnu Goru i onih koji su protiv nje. Tradicionalnih i novih. Među kojima je, nažalost, i SDP“, zaključio je Simović.

Send this to a friend