Politika

Simović: “Trojci” propao pokušaj puča na medijskoj sceni, pa im kriv DPS

“Demokratska partija socijalista, što crnogorska javnost vidi, ne ugrožava Sporazum o slobodnim i fer izborima. Ugrožavaju ga oni koji su mimo duha, i mimo onog što smo precizirali Sporazumom, predložili izmjene Zakona o medijima bez bilo kakve prethodne komunikacije sa ostalim potpisnicima, kao i medijskom zajednicom, na što su pojedini mediji, kao i Medijsko samoregulaciono tijelo u nekoliko navrata upozoravali. Nije izostala samo komunikacija se medijskom zajednicom, nego i sa regulatorima, državnim institucijama i sa nadležnim direktoratima Evropske komisije. Dakle, ukoliko neko smatra da je potrebno mijenjati sadašnje norme u oblasti medija, to se ne može raditi na brzu ruku i bez široke javne rasprave, uz učešće svih koji treba da daju doprinos kvalitetu jednog takvo propisa“, kaže Simović za Dnevne novine.

Simović ističe da su upravo poslanici Demokratske partije socijalista svojom podrškom omogućili da se Predlog zakona o medijima uvrsti u dnevni red desete sjednice parlamenta, i time pokazali odgovoran odnos prema Sporazumu.

“Za donošenje jednog ovako zahtjevnog zakona u polarizovanoj medijskoj sceni potrebno je više dijaloga, pa i konsultativnih sastanaka, što je upravo cilj DPS-a, a ne da se ozbiljna pitanja rješavanju na prečac,  i poslije svega. Konsultativno saslušanje je ozbiljna stvar koja se priprema, i ne saziva u minut do dvanaest, kao pojas za spasavanje nečega što je utopljeno prije nego što je ušlo u proceduru“, kaže Simović.

Simović ističe da odsustvo demokratskih standarda i procedura u pripremi Predloga izmjena zakona o medijima koji je predložila opoziciona trojka, stvara sumnju u iskrenost namjere predlagača. 

Send this to a friend