Politika

Siništaj: Albancima četiri garantovana mandata

To je Pobjedi kazao predstavnik Albanske alternative Vaselj Siništaj podsjećajući da je pismo slične sadržine još prije nove godine uputio predsjedniku države, premijeru i predsjedniku Skupštine.

Pitanjem zagarantovanih mandata za albanske partije, treba da se bave i lideri parlamentarog dijaloga. To je zahtjev albanskih partija da bi se podržao sporazum,  rekao je Siništaj za Pobjedu.

Siništaj je podsjetio da su pitanje garantovanih mandata za albanske stranke stečena prava koja su garantovana Ustavom Crne Gore ali i konvencijama Savjeta Evrope čiji je Crna Gora član.

“To pitanje se mora riješiti u predstojećim pregovorima. Postoji i zahtjev Savjeta Evrope koji ide u tom pravcu i prije nego što je usvojen Ustav. To se odnosi na stečena manjinska prava”,  pojasnio je Siništaj koji je dodao da bi Albancima trebalo da pripadne četiri zagarantovana mandata. 

Forca i AA traže razmatranje ranije podnijetog zahtjeva za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika tako što će se albanskim partijama vratiti zagaranatovani mandati u okviru posebne izborne jedinice.

“To pravo nam je preglasavanjem, suprotno Ustavom zagarantovanog principa afirmativne akcije i protivno našoj volji, oduzeto”, kaže se u zajedničkom saopštenju te dvije albanske stranke.

 

Send this to a friend