Politika

Siništaj: DPS da poštuje dogovor sa Albancima o Tuzima

Pobjeda je u četvrtak objavila da se Demokratska partija socijalista obavezala da prihvati transformaciju gradske opštine Tuzi u potpuno samostalnu opštinu, poput Petnjice i Gusinja, i to aneksom sporazuma između DPS-a i Force koji bi, prema saznanjima našeg lista, trebalo da bude potpisan do kraja juna.

Visoki funkcioner Građanske inicijative Vaselj Siništaj, međutim, smatra da nema potrebe sa pravljenjem bilo kakvih sporazuma i ponovnim pokretanjem pitanja koje je već u skupštinskoj proceduri.

“Niko ne treba da barjači sa tim stvarima. Mislim da DPS ipak mora imati ozbiljniji pristup, jer nema potrebe da se prave aneksi sorazuma sa Forcom, koja nema visok broj glasača. Ozbiljno je da se nastavi realizacija onoga što je prvobitni dogovor između ogromne većine odbornika gradske opštine Tuzi i DPS-a i nekog ko može da odluči o tome, a to je Skupština Crne Gore. Na kraju krajeva, nema potrebe da se iznova pokreće pitanje koje je već u skupštinskoj proceduri. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji u skupštinskoj je proceduri od 2012. godine”, podsjetio je Siništaj.

Onje dodao da je neophodno i sprovođenje referenduma, kako je to urađeno u slučaju opština Petnjice i Gusinja.

S druge strane, funkcioner Demokratskog saveza Albanaca Mehmet Bardhi ističe da sve zavisi od političke volje vladajuće većine.

“Sve se to rješava prstima. U našem programu stoji veoma jasno da Tuzi i Malesija treba da budu punopravna opština i da ima isti status kao i sve ostale opštine u Crnoj Gori. Šta čekaju vlasti Crne Gore? Čekaju da Albanci bježe od tuda i kad više ne bude bilo Albanaca ili ih bude samo pet odsto, da onda bude i punopravna opština i sve drugo. Demokratski savez u programskim opredjeljenjima od samog formiranja inicirao je da Malesija bude samostalna opština u granicama u kojim postoji. Tražili smo i vodili razgovore sa vlastima. Izmijenjeni su zakoni, donešeni propisi i formirane su opštine koje nemaju ni približno uslove koje ima Malesija da bude punopravna opština, jer je sve to opet samo politička volja vladajuće većine”, zaključio je Bardhi.

Za Siništaja je simptomatično i to što se pitanje samostalne opštine Tuzi svaki put pokreće pred određivanje termina narednih izbora u Crnoj Gori.

“To se dešava od 1997. godine na ovamo. Ne smatram da je više potrebno praviti bilo kakve sporazume i anekse, već da se realizuje ono što je već dogovoreno i potpisano. Zašto da se ide sa novim sporazumima i aneksima kad imate papire u Skupštini i prijedlog zakona na koji je dato pozitivno mišljenje i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Ukoliko bi skupštinka većina DPS SDP Bošnjaci Albanci i Hrvati podržali te izmjene nema potrebe da idemo sa novim prijedlogom. Treba samo da se sa Ustavom usaglase zakoni o teritorijalnoj organizaciji, lokalnoj samoupravi, finansiranju lokalnih samouprava i Glavnom gradu”, poručio je Siništaj.

Send this to a friend