Politika

Sisojev: Moskva protiv nasilnog rušenja vlasti

„Nema razloga da se drugačije gleda na proteste u Podgorici, koji u nekim elementima podsjećaju na majdansku revoluciju – po šatorima, protestnim šetnjama koje nijesu odobrene, radikalnim zahtjevima… To zvanična Moskva nikada neće podržati nigdje u svijetu“, istakao je on.

Na konstataciju da demonstranti u Podgorici nose ruske zastave, slike predsjednika Ruske Federacije, stvara se utisak u javnosti da protesti imaju podršku u Moskvi Sisojev je ocijenio da bi bilo iveoma pogrešno dovoditi u vezu te detalje sa protesta sa navodnom podrškom Moskve. 

„Rusija polazi od toga da su odnosi između vlasti i opozicije unutrašnja stvar svake države. To je, uostalom, javno saopšteno prije neki dan agenciji Beta, što su prenijeli gotovo svi mediji u Crnoj Gori. U komentaru MIP-a na proteste navedeno je da u Moskvi vjeruju kako neće doći do destabilizacije države. Sumnjam da će se ruski zvaničnici više izjašnjavati o protestima. Ponoviću, veoma je poznato svima u svijetu da se Rusija, na čelu sa predsjednikom Putinom, oštro protivi nasilnom rušenju legitimno izabrane vlasti“, rekao je Sisojev.

Na pitanje koliko je crnogorski spoljnopolitički cilj – ulazak u NATO – prisutan u ruskim medijima Sisojev je odgovorio da svakako nije ucentru pažnje ruskih medija. 

„Što se tiče ulaska u NATO, bilo je u ozbiljnim medijima nekoliko analiza što se mijenja za Rusiju ulaskom Crne Gore u NATO.  Najviše tekstova o Crnoj Gori i iz Crne Gore ima kada je riječ o turizmu. Uostalom, tokom ove ljetnje sezone svakodnevno je bilo najmanje deset letova iz Moskve za Crnu Goru. Dakle, Rusi dolaze da ljetuju jer im se ovdje dopada, sigurno ne razmišljaju o tome je li zemlja pred vratima NATO, hoće li dobiti pozivnicu… Ne vidim razloga zašto bi se nešto mijenjalo ubuduće“, naglasio je on.

Stalno potencirate zvaničan stav Ruske Federacije i upoređujete sadašnju situaciju sa predreferendumskim periodom. 

„Pa i jeste vrlo slična situacija kada se radi o odnosima Rusije i Crne Gore. Kao što zvanična Moskva ne krije da joj se ne sviđa širenje NATO, a Crna Gora je pred vratima Alijanse, tako je jasno saopštavala da joj se ne dopada ni razdvajanje Crne Gore i Srbije. Ali, kako je tada predsjednik Putin rekao vašem premijeru Đukanoviću 2004. godine da će Rusija poštovati odluku građana Crne Gore, tako i sada zvanična Moskva isto poručuje i u slučaju NATO. Ambasador Sergej Gricaj je prenio zvanične stavove Ruske Federacije predsjedniku Vlade da će Rusija poštovati odluku Crne Gore. Dakle, stvari su jasne. Ni jedna ni druga strana nijesu nikada skrivale svoje stavove. Podsjetiću i na još jedan detalj – Rusija je bila među prvim državama u svijetu koja je priznala rezultate referenduma i čestitala nezavisnost“, kazao je on.

Send this to a friend