Politika

Sisojev: Okretanje DF-a Rusiji klasičan predizborni potez

Rusija, kako je rekao, sada traži na političkoj sceni svake zemlje stranke ili snage koje podržavaju njenu politiku.

“To su uglavnom opozicione stranke, pa tako i u Crnoj Gori. I to je DF riješio da iskoristi da bi uz podršku koju navodno njima pruža Rusija, prikupili znatan dio birača, koji se zalažu i protiv NATO-a i protiv Evropske unije u Crnoj Gori”, istakao je Sisojev. 

Sisojev tvrdi da je neutralnost teško postići jer bi morala da bude priznata od svijeta, a takođe je i skupa. Kaže da zagovornici neutralnosti, koju bi garantovala i Rusija, ni sami ne vjeruju u tu ideju. 

“Zato što ruski predstavnici u nekim svojim izjavama stavljaju pod znak pitanja ideju neutralnosti, makar ovdje na Balkanu. To je bilo ovdje rečeno od strane jednog od vodećih ruskih eksperata koji je rekao, doduše za Srbiju, da ona ne može da bude neutralna, može da bude na jednoj ili drugoj”, dodao je on. 

Ruski novinar smatra da će okretanjem prema Rusiji, DF morati da se odrekne nekih svojih programskih principa. 

“Ta ideja, orjentacija na Rusiju, će tražiti ne samo odricanje, ne podršku ili borbu protiv učlanjenja u NaATO, nego odricanje od Evropske unije. Zato što se Rusija odnosi dosta skeptično ne samo prema NATO-u nego i prema Evropskoj uniji. To je bilo rečeno u januaru, tokom posjete potpredsjednika Rogozina Beogradu kada je rekao da postoji evroazijski savez i bolje da se učlanimo tamo”, naglasio je Sisojev. 

Pomoć Rusije Demokratskom frontu očigledna je u političkoj i medijskoj ravni, kaže Sisojev, uz zaključak da nema podatke o drugim vidovima ruske pomoći aktivnostima te koalicije. 

Send this to a friend