Politika

Sisojev: Svi signali ukazuju-Crna Gora sljedeća članica NATO-a

“U ovom okruženju, kada su svi cnogorski susjedi na Jadranu članovi NATO-a, to je za nju jedina mogućnost, da osigura svoju budućnost i svoj položaj. I još jedan zaključak tog teksta je stav crnogorskog rukovodstva da Crna Gora želi da sačuva dobre odnose sa Rusijom i da ulazak u NATO nije korak protiv Rusije. Rusija čak može i da dobije od ulaska Crne Gore u NATO”, kaže Sisojev.

Kao dokaz tome, Sisojev navodi grupu zemalja koje su članice NATO-a, a koje imaju prijateljske odnose sa Rusijom.

“Prvo, to je Grčka. Zatim, Slovenija, koja ima odlične ekonomske odnose sa Rusijom. Sada već i Turska. Jedan od glavnih tokova ruskog gasa će ići preko Turske. Tako Turska, koja je članica NATO-a, postaje jedan od glavnih ruskih strateških partnera u gasnoj industriji”, istakao je on.

Osim Crne Gore, Sisojev sumnja da bi u bliskoj budućnosti bilo koja druga zemlja mogla ući u NATO.

“Što se tiče bivših sovjetskih republika, mislim da, bez obzira na sve, stav većine članica NATO saveza je da su one još dosta daleko od članstva u NATO”, ocijenio je Sisojev.

Komentarišući izjavu potpredsjednika komiteta Dume, Leonida Ivanoviča Kalašnjikova, da bi Rusija i SAD mogle da pogoršaju odnose i da raskinu START, Sisojev naglašava da, budući da je Kalašnjikov komunista, ta izjava više oslikava stav komunista, nego stav Dume.

“Ja mislim da je ta izjava više njegovo lično mišljenje, zato što su sporazumi u naoružanju suviše ozbiljna stvar, da bi bili stavljeni pod znak pitanja zbog nekih poteza i zbog nekih događaja koji neće bitno promijeniti geostratešku situaciju u Evropi”, kazao je on.

Odnosi Amerike i Rusije, kaže Sisojev, sada prolaze kroz težak period, ali, kako dodaje, postoje i neki znaci poboljšanja.

“Sve to govori da možemo očekivati neki, ako ne zaokret, onda neki pozitivan trend u tim odnosima u skorije vrijeme, a u prilog tome ide i posjeta gospodina Kerija i njegov susret sa predsjednikom Putinom, kao i nedavni telefonski razgovor predsjednika Putina sa Obamom. Znači, nešto se pokreće. Svi ti koraci ukazuju da Rusija i Amerika konačno shvataju da su one dvije sile koje su potrebne jedna drugoj, ako ni zbog čega drugog, onda zbog rješavanja pitanja terorizma, koji sve više postaje globalni problem”, zaključuje Sisojev.

Send this to a friend