Politika

Sjutra saslušanje čelnika Tužilaštva

Članovi odbora saslušaće vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milorada Katnića i ministra pravde Zorana Pažina.

Prijedlog za kontrolno saslušanje inicirala je Socijalistička narodna partija SNP.

SNP je predložila da tema kontrolnog saslušanja bude primjena u praksi i efekti novih instituta predviđenih ZKP-om – sporazum o priznanju krivice i svjedok saradnik i primjena Zakona o specijalnom tužilaštvu, s posebnim osvrtom na model izbora šefa specijalnog istražnog tima.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica kazala je ranije da je neophodno kontrolno saslušanje Stankovića, Katnića, i Pažina kako bi se upoznali sa tačnim informacijama o zaključenim sporazumima o priznanju krivice i njihovim efektima, dosadašnjoj primjeni instituta svjedoka saradnika, ali i eventualnom potrebom za promjenu zakonskih normi.

Prema riječima Jonice, javnost i Odbor moraju biti upoznati sa preciznim informacijama o tome čime se rukovodilo Tužilaštvo prilikom sklapanja sporazuma, što je njihova sadržina, koja je zaprijećena kazna za djela koja su predmet sporazuma.

“Mora se znati gdje ide novac od njih i na osnovu čega i kako je utvrđen njegov iznos u sklopljenim sporazumima”, kazala je Jonica.

Send this to a friend