Politika

Skupština: MUP nije dostavio bezbjednosnu procjenu, UP: Nisu nam ni tražili

Vasilije Durutović, Božidar Buturović, Velimir Eraković, Đorđe Milović, Dejan Gojković i Goran Nikezić članovi su neformalne grupe obezbjeđenja Demokratskog fronta-takozvani redari DF-a, kojima je generalni sekretar Skupštine Siniša Stanković odobrio jučerašnju posjetu Parlamentu.

Inače, kako saznaje CdM, Vasilije Durutović i Božidar Buturović, pripadnicu su Sedmog bataljona, koji je formiran kao instrument represije koji je, po političkom planu Slobodana Miloševića, imao za cilj pokoravanje Crne Gore. 

Dok iz Skupštine svaljuju odgovornost na MUP da nije ukazao da li bezbejdnosno problematična lica namjeravaju da borave u zgradi, u Upravi policije kažu da od parlamenta nijesu dobili bilo kakav zahtjev koji bi se odnosio na provjeru osoba koje su se nalazile na spisku.

“S obzirom da se u navodima na koje reagujemo konstatuje i to da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije Skupštini dostavilo bilo kakvu informaciju da lica koja su obuhvaćena pomenutim zahtjevom DF-a, a kojima je generalni sekretar Skupštine odobrio jučerašnju posjetu Skupštini, iz bezbjednosnih razloga ne smiju da uđu u zgradu, navodimo da MUP odnosno Uprava policije od strane Skupštine nije dobila bilo kakav zahtjev koji bi se odnosio na provjeru lica koja su se nalazila na spisku koji je odobren a koji je, kako je već rečeno, policijskim službenicima nadležnog Sektora dostavljen neposredno prije dolaska ovih lica u Skupštinu”, stoji u saopštenju Uprave policije.

U UP kažu i da je netačno da je zahtjev Kluba poslanika Demokratskog fronta koji je od strane generalnog sekretara Skupštine odobren 25. aprila ove godine, a koji se odnosi na posjetu građana Klubu poslanika DF-a, istog dana dostavljen policijskim službenicima Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata koji su angažovani u parlamentu.

“Taj zahtjev je, naime, ovim policijskim službenicima dostavljen juče, 4. maja, neposredno prije nego što su ova lica došla u objekat Skupštine. S tim u vezi navodima da je noć ranije, dakle 3. maja uveče, policijski službenik Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata koji vrši poslove koordinatora na obezbjeđenju objekta Skupštine pozvao generalnog sekretara Skupštine putem telefona i pitao ga da li je bilo zahtjeva koji se odnose na posjetu građana Skupštini, na što je on odgovorio da nije”, tvrde u policiji.

Napominjemo, u Pravilniku o unutrašnjem redu u zgradi Skupštine i stoji da generalni sekretar Skupštine, odnosno lice koje on ovlasti, blagovremeno dostavlja Službi za obezbjeđenje spisak sa imenima ljudi koji treba da dođu u parlament. Evidenciju lica koja ulaze u Skupštinu i izdavanje dnevnih propusnica vrši Služba obezbjeđenja.

Send this to a friend