Politika

Snažna podrška SAD-a na putu ka NATO-u

Ona je, na sastanku sa ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić, novoimenovanim izaslanikom odbrane Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Majklom Tarkvintom i odlazećim izaslanikom odbrane Darenom Evansom, kazala da će u periodu koji predstoji SAD nastaviti sa intenzivnom saradnjom kako bi Crna Gora savladala preostale izazove na evroatlantskom putu. 

Pejanovi Đurišić se zahvalila na izuzetnoj pomoći i podršci Sjedinjenih Američkih Država u sprovođenju reformskih procesa u oblasti odbrane i bezbjednosti, ističući da su Crna Gora i SD izgradile snažno partnerstvo, koje u velikoj mjeri doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva Crne Gore i demokratskom razvoju crnogorskog društva. 

Ministar je informisala sagovornike o dosadašnjem toku intenziviranog i fokusiranog dijaloga, kao i o dinamičnom sprovođenju aktivnosti na povećanju javne podrške članstvu u NATO. 

“Kazala je da će Crna Gora nastaviti posvećeno da ispunjava obaveze iz evropske i evroatlantske agende i u skladu sa ostvarenim progresom, uz očekivanu podršku partnera, stvoriti uslove za dobijanje poziva za članstvo u Alijansi do kraja godine, što je od velikog značaja za dalje unaprjeđenje stabilnosti i ukupnog razvoja u regionu”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Novoimenovani izaslanik odbrane, potpukovnik Tarkvinto je iskazao spremnost da tokom svog mandata posvećeno radi na unapređenju saradnje u oblasti odbrane, kao i na njegovanju prijateljskog i partnerskog odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.

“Dosadašnji izaslanik odbrane, potpukovnik Evans se zahvalio na odličnoj saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore i izrazio zadovoljstvo ostvarenim napretkom Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u NATO, ističući uvjerenje da će do kraja tekuće godine Crna Gora dobiti poziv za članstvo, što će doprinijeti jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana”, navedeno je u saopštenju.

Tokom dana, potpukovnik Tarkvinto i potpukovnik Evans su se sastali i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane dr Ivanom Mašulovićem i načelnikom GŠ VCG admiralom Draganom Samardžićem.

Send this to a friend