Politika

SNP Andrijevica: Lokalnoj upravi na prvom mjestu lični interesi

 

“Izvještaj o radu predsjednika Opštine, Predlog odluke o završnom računu budžeta Andrijevica za  2014. godinu i izvještaji o finansijskom poslovanju preduzeća i ustanova, iako urađeni po principu da se što manje vidi, nijesu mogli da sakriju ono što javnost odavno zna. Podaci pokazuju da je budžet Andrijevice isključivo potrošački planiran. Ako se posmatra kapitalni budžet planiran na 348.000 eura, što je jedva 23 odsto planiranih sredstava – poređenja radi dok je SNP vršio vlast kapitalni budžet je iznosio i do 60 odsto, vidi se da je ostvaren sa 30,77 odsto, što je u ukupnom iznosu jedva nešto preko sedam odsto opštinskog budžeta. O urađenom na terenu, posebno o stanju na putevima, vodosnadbijevanju i mjesnim zajednicama sve je već poznato”, navode iz SNP-a.

S druge strane, kako dodaju, stoprocentno su realizovane neto naknade za savjetnika, potpredsjednika i predsjednika Skupštine opštine u neto iznosu od 14.400 eura.

“Uz enorman rast troškova reprezentacije – oko 10.000 evra, troškova službenih putovanja – 9.000, goriva – 10.000, telefona 5.000, advokatskih usluga – 3.000 i velikog broja ugovora o djelu – 19.200 eura, sa tekućom rezervom realizovanom u iznosu od 34.994 eura dolazimo do cifre od 105.000 eura, što je malo manje od realizovanog kapitalnog budžeta. Posebno je interesantna stavka Tekuće rezerve, realizovane 99,98 odsto, koja je sem u bilansu, nestala iz budžetskih dokumenata, tako da se ne zna zbog čega i kome su proslijeđena ta sredstva po odluci predsjednika opštine. Zli jezici bi rekli za čašćavanje lojalnih, kupovinu glasova i nagrađivanje za minuli politički angažman”, poručuju iz SNP-a.

Slično je, dodaju, i u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština. 

“Pokušaj Turističke organizacije Andrijevica da promoviše našu opštinu, neslavno je prošao totalnim fijaskom manifestacije „Dani maline“, dok Centar za kulturu i sport „Mihailo Lalić“ nudi program po onoj rimskoj – igara bez hleba i bez kulture. U njihovom finansijskom izvještaju takođe je vidan porast reprezentacije, troškova službenih putovanja i takozvanih pomoći – 10.426 eura, a istovremeno se prenosi dug za električnu energiju u iznosu od 3.895,69 eura. Posebna priča je Stambeno-komunalno preduzeće, koje nas je u prošloj godini obradovalo restrikcijama vode i nesređenim putevima, a sa takvom praksom, reogranizovani u dva preduzeća, nastavljaju i ove godine. Inače u tom preduzeću je 2014. godine na Ugovore o djelu i nematerijalne troškove utrošeno 37.000 eura što je veoma zanimljiv podatak”, navode iz SNP-a

Kako dodaju, „obradovani“ ovim podacima znamo da je budžet u sigurnim rukama, biće tu za svakoga ponešto posebno iz Tekuće rezerve, ugovora o djelu i raznih vrsta pomoći, jer treba imati u vidu da je 2016. izborna godina, pa se valja spremiti za iskušenja koja dolaze.

“A njegovo veličanstvo euro, kao vrhovna mjera patriotizma DPS sledbenika, mora stići do svakoga ko daje podršku. Pomoći će tajkuni i lokalni i oni veći, ali, za sad, najsigurnije su narodne pare iz opštinskog budžeta, a na štetu većine građana”, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

 

Send this to a friend