Politika

SNP: Koalicija u Pljevljima radi po principu ti meni dva, ja tebi jednog funkcionera

Kako navode, još uvijek se na nekim najvažnijim pozicijama u lokalnoj vlasti nalaze „vršioci dužnosti“, a u javnim ustanovama i privrednim društvima, čiji je osnivač Opština Pljevlja, organi upravljanja i izvršni direktori nijesu ni blizu realnog preuzimanja posla i obaveza.

“Ako imamo u vidu neophodnu fazu „edukacije“ odabranih kadrova, jer sa pukog teoretisanja treba preći na stvarni rad, realna je pretpostavka da bi za ulazak u posao novim upravljačkim strukturama trebalo nekoliko mandata. Međutim, ono što kao Damoklov mač visi nad njihovim glavama, jeste prosta činjenica da problemi sa kojima se suočavaju građani Pljevlja svakodnevno su sve veći i njihovo rješavanje ne može da čeka. Kozmetički zahvati kojima pokušavaju da zamaskiraju, prije svega organizacione nesposobnosti i nedostatak kadrova, poput popravljanja šahtova i uvođenja u praksu takozvanog „hladnog asfalta“, nikoga ne mogu uvjeriti u postojanje vizije i stvarne sposobnosti vođenja ovog grada i rješavanja problema sa kojima se suočava”, poručuju iz SNP Pljevlja.

Uprava se, kako dodaju, pretvorila u surovu borbu za funkcije u lokalnoj vlasti i zapošljavanje birača, a koalicioni partneri funkcionišu na principu razmjene talaca – ti meni dva, ja tebi jednog, kao da je riječ o zaključenju primirja, a ne vršenju vlasti.

“U takvim uslovima logično je došlo do zamjene teza, te se niko ne pita šta je sa ustanovama kulture i drugim subjektima od javnog interesa, kada će konačno profunkcionisati u punom kapacitetu u interesu i na dobrobit svih stanovnika Pljevalja. Očigledno, prethodno moraju da riješe pitanja smještanja geografije u korpus društvenih nauka, šminkanja biografija ključnih kadrovskih rješenja na opšte-obrazovnom planu, povratka u društveno-politički život aktera prljave afere kupovanja glasova, i druga slična i očito važna pitanja. Da nije tako zar bi se, vjerovatno po prvi put od nestanka radničkog samoupravljanja, na upravljačkim funkcijama u ustanovama kulture i javnim preduzećima našli tehničari raznih struka – šoferi, moleri, penzionisani policajci… svi sem onih kojima bi tu, po zakonu i logici stvari, bilo mjesto”, poručuju iz SNP Pljevlja.

Iz te partije tvrde da su oni koji upravljaju Bibliotekom imali problem da je pronađu nakon dugog izbivanja od knjige i čitanja, ali im to nije smetalo da odluče da Biblioteku ne treba da vode bibliotekari. 

“Savjet Galerije smatra potpuno normalnim da se ne razumije u galerijske poslove, dok je na primjeru Televizije Pljevlja glavni administrator u pokušaju vršio pravne eksperimente koji će u vidu troškova vjerovatno stići na naplatu lokalnom budžetu. U javnim preduzećima, daleko kompleksnijim pravnim i organizacionim subjektima, sve vrvi od pozerstva, samoreklamerstva, političkog i ličnog marketinga. Suštinski, ne dešava se ništa i ne radi se ništa van ranije uhodanih redovnih poslova koje obavljaju zaposleni, a od rješenja krupnih problema ni traga”, poručuju iz SNP-a.

Oni smatraju da nije teško proniknuti kude ide  Koalicija na vlasti u Pljevljima, te da je jedina nepoznanica kako će se zvati nakon što je mečka zaigrala i pred njihovim vratima. 

“Hoće li biti koalicija dvije političke partije i jednog fizičkog lica, člana Borda direktora Rudnika uglja i dvije partije, ili će biti smišljeno neko treće rješenje? Uostalom, nije toliko ni važno. Suština je potpuno jasna – lokalna vlast u Pljevljima nema više legitimitet dat od strane naroda. A rezultatima njihovog rada bilo bi uvredljivo govoriti”, zaključuju iz SNP-a Pljevlja.

 

Send this to a friend