Politika

SNP: U pljevaljskim javnim preduzećima politička diskriminacija protivnika DPS-a

“Tako nam je, iz izvora bliskih vrhu lokalnog DPS-a, rečeno da je glavni adut Krupe sa kojim je konkurisao za direktora DOO “Čistoća“ bila njegova odlučnost da, kako je tada kazao, rasturi jezgro SNP-a u tom preduzeću. Mnogi su to shvatili tada kao dosjetku ovog “agilnog“ partijskog jurišnika. Međutim, kada čovjek ima ovakve ambicije onda nije čudno što je svoj dosadašnji angažman na mjestu direktora posvetio vođenju partijske istrage i traženju eventualnih grešaka u poslovanju”, kazali su u SNP-u.

Ističu da svake eventualne greške, propuste i zloupotrebe treba rasčistiti, ali za to postoje stručni i nadležni organi kako u preduzeću tako i u državi.

“U svakom slučaju, način na koji to pokušava da radi direktor “Čistoće“ niti je legalan niti legitiman, a o stručnosti da i ne govorimo. No, nije čudo što kod pomenutog gospodina dominira ovakvo ponašanje. On je dobio ozbiljan zadatak i već na početku je shvatio da se u njemu ne može snaći, a ambicije mu ne dozvoljavaju da pita ono što ne zna. Za ilustraciju njegovih sposobnosti treba se prisjetiti da je radeći u službi opštine Pljevlja od tadašnjeg predsjednika dobio zadatak da uradi Plan upravljanja čvrstim otpadom. Sudbina tog akta je ta što ga je naručilac posla, nakon što ga je pročitao, zaključao isti u jednu od fioka svog radnog stola da ne bi kojim slučajem ugledao svijetlo dana”, ističu u SNP-u. 

Objašnjavaju kako se nad radnicima vrši mobing.

“Radnici se saslušavaju u kancelariji iza zatvorenih vrata, naređuje im se da isključe mobilne telefone, uključuje se video i audio nadzor i sve se garnira obećanjima da će saslušavani biti privilegovani i zaštićeni ukoliko kažu neki podatak o eventualnim propustima iz prethodnog perioda. Nedostaje još samo jaka sijalica, dugi kožni mantil na direktoru i motor sa prikolicom ispred upravne zgrade, pa da atmosfera bude potpuna. O ovome može posvjedočiti nemali broj radnika “Čistoće“ koji su prošli ovu direktorovu seansu nakon koje su pitali šta se dešava i zar vrijeme inkvizicije nije prošlo”, tvrde u SNP-u.

Prema njihovim riječima, za dva mjeseca rada najozbiljnija novost koju je direktor “Čistoće“ unio u ovo preduzeće je da prve dvije plate moraju da prime on i njegova sekretarica, a oni koji prazne kontejnere, peru i čiste ulice mogu i da sačekaju.

“Takav selektivan pristup ogleda se i u udaljavanju s posla zbog navodno težih povreda radnih dužnost, stalnih prijetnji da to čeka sve neposlušne. Vrhunac je udaljavanje iz kancelarije dvojice radnika sa sedmim stepenom stručne spreme i njihovo upućivanje na teren, a dovođenje na njihovo mjesto dvojice bliskih srodnika predsjednika Odbora direktora i bliskog srodnika Predsjednika opštine, koji su sa nižim stepenom stručne spreme, ali koji su uz direktora kreatori svega što se poslednjih dana zbiva u ovom preduzeću”, naglašavaju u SNP-u.

Na osnovu svih pomenutih činjenica, SNP pita rukovodstvo pljevaljskog DPS-a da li stoje iza ovakvih i sličnih ponašanja njihovih istaknutih članova.

“Ukoliko ovakva ponašanja nijesu dio njihovih direktiva ili sugestija za novopostavljene rukovodioce, treba da se javno ograde od ovakvog njihovog ponašanja. Bilo kako bilo, SNP-e će ovih dana uzeti izjave od radnika ne samo „Čistoće“ već i drugih preduzeća i ustanova i iste proslijediti medijima kao i ombdusmanu radi njihove zaštite od mobinga i političke diskriminacije”, poručuju u SNP-u.

Send this to a friend