Politika

SPC i zvanično u anti-NATO taboru

Time je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i zvanično postala učesnik anti-NATO kampanje.

Na tribini će govoriti vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, otac Mijajlo Backović iz Bratstva pravoslavne omladine, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, general u penziji Mitar Kovač i predsjednik Mirovnog pokreta „Ne u rat ne u NATO“ Gojko Raičević.

Skup, kako je objavio sajt IN4S blizak Demokratskom frontu, organizuju Mirovni pokret „Ne u rat ne u NATO“ iz Podgorice i Evroazijski bezbjednosni forum iz Beograda, nevladina organizacija poznata po proruskim stavovima kao i veličanju politike Slobodana Miloševića.

Vladika Joanikije koji je uz mitropolita Amfilohija snažan protivnik NATO integracija je nedavno saopštio da je pozivnica za NATO kao petovjekovno ropstvo pod Turcima.

“Naš narod će odgovoriti ljudski, pošteno, hrabro i čestito u duhu naših predaka i na ovaj poziv”,  rekao je Joanikije. 

Organizatori su saopštili da će se na skupu govoriti o manama članstva u NATO. 

Ocu Mijajlu je Alijansa „krvoločni savez“

Kao drugi po važnosti govornik najavljen je otac Mijajlo Backović predstavljen kao predstavnik Bratstva pravoslavne omladine. Otac Backović je poznat u javnosti po ekstremnim proruskim stavovima i uvredljivom kritikom prema NATO savezu.

“Nuditi nama članstvo u tom krvoločnom savezu je isto kao djevojci koju si neposredno prije toga brutalno silovao nuditi brak iz ljubavi! Ne može siledžija planete voljeti nekoga, jer da bi volio čovjeka moraš voljeti i Boga, to je krst, vertikala ljubavi prema Bogu i horizontala ljubavi prema čovjeku. Hoće li naša djeca da ginu za laž, za 30 Judinih srebrenika da jurišaju na braću, da ruše pravoslavne hramove po Moskvi i Petrogradu neće, jer pamtimo, možemo da oprostimo, ali ne smijemo da zaboravimo”, rekao je Backović.

 

Send this to a friend