Politika

Srđan Milić očekuje 70 mjesta u vlasti

 

GO, osim što je dao “zeleno svijetlo” za ulazak Aleksandra Damjanovića kao ministra finansija i Radivoja Rašovića kao ministra poljoprivrede u vladu Mila Đukanovića, razriješio je još neke dileme kada je participiranje u vlasti u pitanju.

Prema nezvaničnim informacijama Vikend novina, GO SNP je odluku o ministrima donio jednoglasno, a nešto duže se raspravljalo o Klubu poslanika u Skupštini Crne Gore. Ako se SNP dogovori sa ostalim opozicionim partijama o učešću u Vladi, ostaće upražnjeno jedno poslaničko mjesto, a potrebno je izabrati i šefa Kluba poslanika.

Nakon na momente žustre rasprave, odlučeno je da se ta odluka donese nakon formiranja nove vlade, iako je predsjednik SNP Srđan Milić želio da se odlučuje o ovim kadrovskim rješenjima u paketu. Inače, najozbiljniji kandidat za šefa Kluba poslanika SNP u Skupštini Crne Gore je upravo Milić. O poslaničkom mjestu će se razgovarati na narednoj sjednici GO jer mnogi opštinski odbori očekuju da baš iz njihovog grada treba jedan poslanik. Prema poslaničkoj listi sa izbora iz 2012. sljedeća na listi je Nataša Vuković iz Bijelog Polja, koja je i u prošlom sazivu bila poslanica. To, međutim, ne znači da će ona biti i izabrana, jer su svi kandidati za poslanike SNP kovertirali ostavke, pa Glavni odbor može izabrati bilo koga sa liste bez obzira na redni broj.

Predsjednik SNP Srđan Milić je na početku sjednice kazao da smatra da su dva ministarska mjesta u Vladi minimum na koji ova partija može pristati u razgovorima sa potpisnicima Sporazuma opozicije i Vlade, iako njegova partija to nije. Kvota od 35 odsto mjesta u vlasti koju je Glavni odbor podržao znači da će SNP dobiti, ako ostatak opozicije na to pristane, oko 70 mjesta u Vladi, državnim institucijama i preduzećima. Ostale političke grupacije, odnosno Demos, GP URA i SDP dobili bi po 40-ak mjesta. U SNP smatraju da to neće predstavljati problem, jer je to partija koja ima najjači poslanički klub i kojoj ta kvota pripada.

“Naravno, neće sve propasti zbog jednog ili dva direktorska mjesta. Sigurno ćemo se dogovoriti o raspodjeli mjesta po dubini ako se dogovorimo o ključnim mjestima u Vladi”, kazao je Vikend novinama jedan funkcioner SNP koji je želio da ostane anoniman.

Prema saznanjima Vikend novina, naredna sjednica Glavnog odbora će biti održana odmah nakon što bude formirana nova vlada. Ako sve bude po planu ove partije, Damjanović će podnijeti ostavku na mjesto poslanika, što će stvoriti uslove za određivanje njegovog nasljednika.

Send this to a friend