Politika

Stigli prvi uređaji za elektronsku identifikaciju birača

Ministar je dodao da se isporuka preostalih 900 uređaja očekuje u tri faze – u decembru i januaru mjesecu.

Na sastanku, čija je tema bila izborno zakonodavstvo, ministar je predstavnike misija država članica EU izvijestio o aktivnostima koje je MUP preduzeo vezano za primjenu Zakona o biračkom spisku i Zakona o izboru odbornika i poslanika. 

Kazao je da je u ferbuaru uspostavljen novi birački spisak i objasnio njegovo funkcionisanje, da je pokrenut portal www.biraci.me, da je omogućen uvid i praćenje promjena u biračkom spisku svim političkim partijama koje su to tražile, te da su pokrenute procedure nabavke opreme za pakovanje i slanje obavještenja-poziva koji se šalju građanima nakon zaključenja biračkog spiska.

“Ocijenio je da će ovim biti završene obaveze MUP-a iz pomenutih zakona i napomenuo da MUP nije nadležan za sprovođenje izbora”, kazali su u MUP-u. 

Konjević je ukazao na tri nivoa kontrole biračkog spiska – od strane političkih partija, Državne izborne komisije kao i samih građana i u tom kontekstu izrazio nadu u veće interesovanje partija za dobijanje pristupa aplikaciji biračkog spiska, ali i veći broj provjera preko portala www.biraci.me od strane samih građana. 

Razgovarano je i o obavezama lokalnih samouprava koje moraju da donesu odluke o nazivima naselja, ulica i trgova, na osnovu kojih opštinske izborne komisije mogu da donesu rješenja o biračkim mjestima koja će u potpunosti biti u skladu sa Zakonom o biračkom spisku da bi ih MUP mogao implementirati.

“Izraženo je očekivanje da će opštine svoje obaveze, u smislu donošenja odluka, završiti do kraja godine”, ističu u MUP-u. 

 

Send this to a friend