Hronika

Stijović o potrazi: Nijesmo se kasno sjetili da uključimo sve snage!

“Ja mislim da nije. Vi očekujete informaciju istog trenutka. Više stotina policajaca je angažovano od prvog dana”, rekao je načelnik MUP-a, Radovan Stijović.

“Današnje uključivanje helikoptera nije kasno”, kaže on.

“Vojska za sad nije uključena jer su kapaciteti policije dovoljni”, kaže on.

Stijović je rekao da je nestanak dječaka njegova majka Vanja prijavila 4. maja u Centru bezbjednosti Podgorica, te da je policija istog dana izašla na teren.

Na pitanje da li će pozvati upomoć kolege iz regiona koji su bolje obučeni, Stijović kaže da nema potrebe za tim jer su domaće snage profesionalno obučene.

S obzirom na to da dječaka nema tri dana, zanimalo nas je da li policija ima ikakve pretpostavke u vezi sa tim kako je Ognjen, jer ni odrasli ne mogu lako da prežive 72 časa bez vode i hrane.

“Teško je davati takve procjene”, rekao je on.

Novinare je zanimalo i da li je policija isključila mogućnost otmice.

“Za sad je apsolutno isključena mogućnost otmice”, rekao je on.

Tačno je da je jedan od pasa tragača nanjušio miris koji se u jednom trenu izgubio. Zato su novinari pitali može li tek tako da se isključi mogućnost otmice.

“Ponekad se pomiješaju mirisi. Pas traga do određenog momenta, a kad se mirisi pomiješaju, on više ne može da traga”, kaže Stijović.

Ognjena traže svi – od specijalaca preko akademaca do kajakaša i taksista.

Snimci nijesu od pomoći.

“Molim građane koji traže Ognjena, da prije nego što krenu, o tome obavijeste policiju kako ne bi dolazilo do preklapanja”, rekao je Stijović.

Od momenta prijave o nestanku dječaka, Stijović kaže da policijski službenici konstantno preduzimaju koordinirane mjere i radnje na terenu u cilju njegovog pronalaska.

“Do sada su pretraženi svi pravci koji vode od kuće dječaka ka bližoj i široj teritoriji grada, a to podrazumijeva da je od strane policijskih službenika pretraženo brdo Gorica koje se nalazi u neposrednoj blizini kuće, bivša vojna kasarna Morača, Njegošev park, lijeva i desna obala rijeke Morače i sama rijeka, kao i svi ostali djelovi grada na teritoriji Glavnog grada”, rekao je on.

“Ja sam sa kolegama od prve noći na terenu. Svi građani treba prvo nama da se jave”, kaže on.

Istakao je da se svaki poziv građana na 122 se provjerava.

Osim uniformisanog i civilnog sastava službenika CB Podgorica, u pretragu su uključeni policijski službenici iz sjedišta Uprave policije, Posebne jedinice policije uz angažovanje pasa tragača, ronici Specijalne antiterorističke jedinice. 

Podršku policiji u traganju za dječakom pružaju Sektor za vanredne situacije MUP-a, Vatrogasna služba, Komunalna policija, pitomci Policijske akademije, udruženje kajakaša i druga sportska udruženja, nevladine organizacije, taksi udruženja, druga udruženja i građani.

“Potraga se, osim na terenu, istog dana kada je prijavljen nestanak dječaka vršila i uz upotrebu drona koji je ustupljen od strane građanina, a koji je vršio snimanje nepristupačnog terena obale Morače i ostalih djelova grada”, naveo je Stijović.

Stijović je rekao da ne postoji zakonski rok u kom se ovakve akcije završavaju.

 

Send this to a friend