Politika

Što nam govori iskustvo: Manjine neće sa opozicijom ni ako dobiju premijera

Na prvi pogled može da djeluje da je neizvjesno ko će sačiniti vladajuću većinu i može da se učini da su na redu dugi i komplikovani politički pregovori. Ali ako je suditi po dosadašnjim iskustvima formiranja postizbornih koalicija stvari su u suštini jednostavne. 

Iako je član predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević prije šest dana napomenuo da im ne bi smetalo da neko iz partija manjinskih naroda bude na čelu buduće vlade, iskustvo sa prethodnih izbora govori da ni takva ponuda neće biti dovoljna- da BS, HGI i albanske stranke odu u koaliciju sa opozicijom.

Na izborima 2012. godine Koalicija “Evropska Crna Gora – Milo Đukanović”, osvojila je 39 mandata, Demokratski front (DF) 20, SNP – devet, Pozitivna Crna Gora – sedam, Bošnjačka stranka – tri, izborna lista albanskog naroda – dva i Hrvatska građanska inicijativa (HGI)- jedan mandat.

Isto kao što je to prije nekoliko dana uradio Medojević, tadašnji lider DF-a Miodrag Lekić je nakon izbora 2012. pozvao partije manjina da sa ostalim opozicionim strankama formiranju vladu nacionalnog jedinstva, ali su nacionalne manjine otišle sa DPS-om. Bošnjačka stranka, kao najjača manjinska partija, tada je dobila mjesto potpredsjednika Vlade i Skupštine.

Na izborima održanim 2009. godine DPS i SDP su, da bi izbjegli bilo kakve nepredviđene okolnosti, nastupile u koaliciji sa Bošnjačkom strankom i Hrvatskom građanskom iniscijativom. Tada je koalicija “Evropska Crna Gora”, koju su činile DPS, SDP, BS i HGI osvojila apsolutnu većiniu i imala 48 poslanika.

Što se tiče izbora koji su održani 2002. i 2006. godine koalicija DPS-SDP, osvojila je apsolutnu većinu, tako da nije bilo potrbe da zove u koliciju bilo koju stranku. Međutim i tada su nacionalne manjine bile spremne da pruže podršku tom političkom bloku, što je bilo evidentno jer su manjine u najvećem broju pordržale suverenističku opciju na referendumu 2006. godine.

Iz svega navedenog da se zaključiti da je DPS na svim izborima u 21. vijeku – ili osvajao apsolutnu većinu, ili ulazio u koalicije sa manjinskima strankama kada im je to bilo potrebno.

Manjine za sad ništa jasno ne odgovaraju. Znamo samo da su između sebe dogovorili da će Vladu podržati svi zajedno. Prije toga definisaće zajedničke i posebne nacionalne zahtjeve.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Na Rumilu su išli MUSLIMANI
Na Rumilu su išli MUSLIMANI

Vojnik sa ružnim imenom
Gost
Vojnik sa ružnim imenom

Koje žene za DPSSss…A dje j
Koje žene za DPSSss…A dje je Ranko?..Ranko ne pišeš….A Ranko komentar..ništa jeli …

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nimalo me briga nije ko ce sNimalo me briga nije ko ce s kim jer sumnjam da ce ista pozitivno iz svega ovoga da se izrodi. Koliko se meni kao laiku cini i manjine ciji predstavnici imaju ta 4 odlucujuca mandata zive u CG i sa nama dijele dobro i zlo, a prateci situaciju na sredstvima informisanja i razgovarajuci sa… Više »

Anonimni
Gost
Anonimni

Mihlo na tu kartu i vlada
Mihlo na tu kartu i vlada decenijama .
Samo im kaze hocetel samnom il sa cetnicima a ne pominje svoje najblize rodjake pale za kralja i otadzbinu.

45
Gost
45

Manjine znaju da je njima
Manjine znaju da je njima mjesto pored partije koja se bori za ovu drzavu a ne uz drzavne neprijatelje koji zajedno sa bivsim komandantima i kriminalcima pokusali da ruse drzavu !

Kortikultura
Gost
Kortikultura

Da sa vama podju partneri Dps
Da sa vama podju partneri Dps-a , kojima su prava zbog istih izjednacena sa vecinskim stanovnistvom, a vi nudite poziciju premijera , partiji koja je specijalizovana za parava manjina …

e
Gost
e

Opozicija je jedan vuk koji
Opozicija je jedan vuk koji dlaku mijenja ali cud nikad , tako da manjine uopste i ne treba da razmatraju tacnije uzimaju u obzir njihovu ponudu.

Wild Beast
Gost
Wild Beast

Hahahahhahahahah,
Hahahahhahahahah, Muslimanskim Manjinama ste trazili da se potpišu ćirilicom …

ae
Gost
ae

Interesantno kako opozicija
Interesantno kako opozicija nudi funkcije koje nijesu ni osvojili , tako da nude jednu veliku sarenu lazu !

Zaa
Gost
Zaa

Njima je funkciju premijera
Njima je funkciju premijera opozicija ponudila samo da bi se Rusiji dodvorili i pokusali time da opravdaju izborni rezultat koji im je gori nego 2012.godine.

Sandra
Gost
Sandra

Nikad manjine nece nece pasti
Nikad manjine nece nece pasti na pricu opozicije i da se spustaju na njihovo uze , jer istorija je tu da ih opomene da im ne vjeruju.

Jagodina
Gost
Jagodina

Ne naravno , Bošnjaci da idu
Ne naravno , Bošnjaci da idu sa Srbima , kad bi to moglo ,BIH bi bila fina drzava , a ne tempirana bomba , a tako nastupaju i proSrpske partije…

Kobrica
Gost
Kobrica

Manjine nikad nece otici sa
Manjine nikad nece otici sa Srpskim radikalnim partijama , oni su im toliko zla prlanirali , pa im sad to zlo pakuju u šareni papir …

Anonimni
Gost
Anonimni

kako mi je nesto zao ovih
kako mi je nesto zao ovih botova, ima li ko jedan sendic da im ponese, tacno ih zamisljam kako kucaju ove komentare po cijeli dan bez zalogaja 🙂 mukice
a sto se manjina tice, samo bjezite od DF-a i Kljuc-a pa kako god ocete!

gorana
Gost
gorana

sjetimo se svi 2006te godine
sjetimo se svi 2006te godine i ogromne podrske manjina kada je u pitanju bilo vracanje nezavisnosti ! ta podrska je bila nemjerljiva i sigurna sam da ce se i ovog puta odluciti za najbolju opciju i da ce zajedno sa DPS-om graditi novu, moderniju i stabilniju drzavu CG.

hristina
Gost
hristina

Samo znam da je jedno istina.
Samo znam da je jedno istina.. a, to je da se manjine nikad nece okrenuti drzavnim neprijatelju..

chivas
Gost
chivas

Meni samo nije jasno da li
Meni samo nije jasno da li opozicija stvarno misli da ce manjine stati na njihovu stranu umjesto na stranu DPS-a koji su ih uvijek postovali, uvazavali i cijenili… ?

Sarita
Gost
Sarita

Zar manjine sa opozicijom?
Zar manjine sa opozicijom? Nema sanse. Pa nijesu oni ludi. Zar da idu sa onima koji su ih oduvijek ponizavali.

elena
Gost
elena

Manjine nece nikako htjeti sa
Manjine nece nikako htjeti sa opozicijom jer ono sto im nude je prljava taktika frontovaca samo da se domognu vlasti pa na ovaj ili na onaj nacin.

Nikolina
Gost
Nikolina

Cemu ova tema? Nece manjine
Cemu ova tema? Nece manjine sa opozcijom, nema sanse.

Anonimni
Gost
Anonimni

Sa kim krenu manjine taj je
Sa kim krenu manjine taj je pozicija, a oprosti!

Simona
Gost
Simona

Iskustvo nam svim govori da
Iskustvo nam svim govori da je opozicija uvijek voljela da muti i da ne donosi nista dobro drzavi. Tako da se iskreno nadam da ce manjine pametno da odluce i udju u koaliciju sa DPS-om.

fossil
Gost
fossil

Realno pozicija premijera je
Realno pozicija premijera je vrlo primamljiva, medjutim logicno je da opozicija zeli da preko ovakvih podmuklih taktika da upravlja Vladom i drzavom. Medjutim nista od toga im nece proci.

B'n'W
Gost
B'n'W

Nece valjda manjine da pljunu
Nece valjda manjine da pljunu na sebe pa da odu sa opozicionim strankama? Ne vjerujem, nijesu toliko ludi.

janko
Gost
janko

Opozicija nema sta da ponudi
Opozicija nema sta da ponudi manjinama jer narod zna kakve su im namjere.

Željko
Gost
Željko

Ovih srpskih botova , između
Ovih srpskih botova , između Mila i radovića ( namjerno malim ) svako pametan bira prvo , posebno mi ” manjine “!

gigi
Gost
gigi

Znaju oni odlicno da ponudu
Znaju oni odlicno da ponudu koju su dobili od opozicije ne treba da prihvate, i dobro su uradili time sto su odbili, jer prije svega opozicija radi samo za svoju korist!

Ofinger
Gost
Ofinger

Zar je opozicija ikada
Zar je opozicija ikada postovala manjine? Nije. Kako se onda uopšte dovodi u pitanje koga ce da podrze manjinske stranke?

Beka
Gost
Beka

Manjine ce kao i uvijek
Manjine ce kao i uvijek pametno da odluce i da idu zajedno sa DPS-om sigurnim korakom u bolju buducnost i sigurniju drzavu.

fiki
Gost
fiki

Pa nijesu ludi da idu sa
Pa nijesu ludi da idu sa opozicijom nakon svih njihovih lazi, prevara i huskanja protiv drzave

Ivanka
Gost
Ivanka

Ne vjerujem da bi manjine
Ne vjerujem da bi manjine ikada podrzale opoziciju. Ta ista opozicija ih nikada nije poštovala i uvažavala, već ih je vrijeđala stlno, kad god im se ukazala prilika.

Anonimni
Gost
Anonimni

https://gol.dnevnik.hr/clanak
https://gol.dnevnik.hr/clanak/nogomet/huligani-u-baru-kamenovali-autobus-s-nogometasima-iz-hrvatske—454802.html

Ovo su oni koji su uništili viševjekovni lijepi običaj nošenja krsta na Rumiju ( Katolici i muslimani sa pravoslavnim ili ako hoćete Crnogorci , Bošnjaci , Albanci i Hrvati skupa sa Srbima ) i oni koji su postavili ” metalnu crkvu ” na Rumiju !

Omer
Gost
Omer

E MOJ STRUCNJACE HOCES NESTO
E MOJ STRUCNJACE HOCES NESTO DA KAŽES I O NEKOM DA SUDIS A NE ZNAS MU NI PREZIME DA NAPIŠES.
NIJE HUSIC VEC HUSOVIC.
I NIJE ON GLUP DA NASIJEDA NA VASE PODVALE….

glodur
Gost
glodur

…kako ne, premijer iz
…kako ne, premijer iz redova Bosnjaka, sa cetnickim ministrima i popom Ristom Mefistom na celu parlamenta? …kako ne …

Podgorica
Gost
Podgorica

Pa ko normalan hoce saPa ko normalan hoce sa ljudima koji su i Direktno i Indirektno ucestvovali u Genocidu nad Bosnjackim.Albanskim i Hrvatskim narodom.Treba da je sram Mandica .Medojevica i ostalu Cetnicku bratiju kad su poslali ponudu Bosnjackoj stranci i ponudili mjesto P[remijera pa koga oni prave ludim a sta cemo sa Srebrenicom .Focom .Cajnicem .Visegradom.Vlasenicom.Zvornikom . Bijeljinom.Prijedorom sirom njihove… Više »

Željko
Gost
Željko

Bošnjaci sjetite se Pljevalja
Bošnjaci sjetite se Pljevalja i Sjeverina itd. , Albanci sjetite se ubojstava Albanaca od ” vojske SRJ ” na sjeveroistoku Crne Gore 1999. , Hrvati sjetite se Morinja , Tivta, Kotora , Perasta , nakon svake pobjede Srbije nad Hrvatskom u bilo kojem sportu itd. i naravno naš manjinski glas idu za Milu !!

kujeMujoamajkaga...
Gost
kujeMujoamajkaga...

Kako god hoće,ako Husiću nije
Kako god hoće,ako Husiću nije vazno da bude prvi Bošnjak kao premijer CG,samim tim da uđe u istoriju,onda i ne treba da se bavi politikom.Današnje je vrijeme za hrabre ljude,koji imaju petlju,a on se bavi politikom a ne želi da bude na čelu Vlade.To je nešto za proučavanje, ako tako postupi.

Send this to a friend