Politika

Stoltenberg: Alijansa pozdravlja napredak Crne Gore

Crnogorski ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i pravde, Igor Lukšić i Zoran Pažin danas su u Briselu razgovarali sa Stoltenbergom o napretku Crne Gore i preostalim izazovima na njenom evroatlantskom putu.

Oni su bili i gosti na zasjedanju Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) u Briselu, a njihovo gostovanje je održano u okviru intenzivnih i fokusiranih razgovora Crne Gore sa Alijansom.

Stoltenberg i ambasadori su, kako se navodi sa sajtu NATO-a, tokom sastanka, pohvalili značajne reformske napore Crne Gore i ohrabrili državu da nastavi tim putem.

„Oni su pozdravili posvećenost Crne Gore regionalnoj bezbjednosti i saradnji. Stoltenberg je istakao da je Crna Gora u više navrata pokazala da dijeli vrijednosti NATO-a i zahvalio Crnoj Gori na doprinosu misiji Alijanse Resolute Support u Avganistanu“, navodi se na sajtu NATO-a.

Članice NATO su veoma pozitivno ocijenile značajan i očigledan napredak koji je ostvaren u sve četiri ključne oblasti, koji ukazuje da je Crna Gora na dobrom putu da u decembru zavrijedi poziv za članstvo. 

Posebno je, kako je saopšteno iz MVPEI-ja, pozdravljen nedavni izbor glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, kao i stvaranje uslova za skori početak rada Agencije za anti-korupciju. Pohvaljeni su i ostvareni rezultati u reformi pravosuđa i ohrabren nastavak daljih aktivnosti u tom pravcu. 

“U pogledu podrške javnosti za članstvo, članice su kazale da je rastući trend koji pokazuju posljednja mjerenja veoma ohrabrujući i istakli uvjerenje da će posjeta NAC-a Crnoj Gori u oktobru doprinijeti daljem rastu”, ističe se u saopštenju.

Potpredsjednik Lukšić i ministar Pažin imali su i odvojeni bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom, kojom prilikom je detaljnije bilo riječi o aktivnostima koje predstoje do kraja godine. 

Crnogorski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo veoma uspješnom posjetom generalnog sekretara Stoltenberga Podgorici i posebno se zahvalili za podršku naporima Crne Gore koji su od neprocjenjivog značaja za naše buduće članstvo.

Send this to a friend