Politika

Stranke do sada potrošile više od milion eura na marketing

Predsjednik Agencije Sreten Radonjić nije mogao da procijeni ukupnu količinu novca koja je potrošena do sada na reklamiranje, a preliminarna procjena redakcije Pobjede, na osnovu cjenovnika i ranije analize CDT-a, ukazuje da su partije do sada potrošile više od pola miliona eura u crnogorskim medijima, iako još nije krenuo finiš kampanje. U taj iznos nijesu ukalkulisani troškovi za oglašavanje posredstvom društvenih mreža, koje ovdašnj e stranke, prevashodno Demokratski front, obilato koriste. Prema informacijama Pobjede, do prve sedmice septembra, na oglašavanje preko društvenih mreža, posebno za Google i kanal You Tube, utrošeno je više od 400.000 eura… Kada se tome doda i zakup brojnih bilborda, stranke su do sada utrošile više od milion eura za reklamiranje.

DPS najviše

Najviše reklama imali su, prema podacima koji su Pobjedi dostavljeni iz ASK, Demokratska partija socijalista 920 i Demokratski front 547, nakon čega slijede Demokrate Crne Gore 274, Koalicija„Ključ“ 137 i Socijaldemo kratska partija sa 122 reklame. Sa druge strane, najmanje su se reklamirale Socijaldemokrate koje su imale ukupno 37 reklama, Hrvatska građanska inicijativa 28, Srpska stranka 27 i Pozitivna Crna Gora 17 reklama.

DPS je, od ukupnog broja reklama na televizijama, imao 738 reklama i devet u novinama. Vladajuća partija reklamirala se i na portalima CDM 98 puta i Analitici 75, a imali su i takozvane Google Adwords reklame na portalima Vijesti, Dan.co.me i Aktuelno. Demokratski front je na televizijama imao 441 reklamu, kao i 21 plaćeni prostor u novinama. ASK je na portalima Vijesti zabilježila 80 Frontovih reklama i pet na Portalu Analitika.

DF je, takođe, imao Google oglase na portalima Aktuelno i Dan.co.me. Demokratska Crna Gora imala je 124 zakupljena termina na televizijama, kao i dvije reklame i pet insertacija u novinama. Demokrate su imale i šest reklama na portalu Vijesti. Koalicija ,,Ključ“ je na televizijama imala 121 reklamu, 16 u novinama, kao i plaćeni prostor na portalima CDM i Vijesti i Google oglase na portalu Aktuelno i Dan.co.me. Socijaldemokratska partija imala je 70 reklama na televizijama, 52 na portalu Vijesti i po jednu u novinama Dan i Vijesti.

Socijaldemokrate su imale 37 reklama na televizijama, ali se nijesu reklamirali na internetu i u novinama.

ASK je, takođe, zabilježila 28 reklama Hrvatske građanske inicijative na televizijama. HGI nije imala plaćenih reklama u novinama, a preko Google Adsa se reklamirala na portalima Aktuelno i Dan. co.me.

Srpska stranka je imala 27 reklama na televizijama, ali se nije reklamirala u novinama i na internetu.

Pozitivna najmanje

Ubjedljivo najmanji broj reklama ima Pozitivna Crna Go ra. Ta partija je, prema podacima ASK, imala tek 17 reklama na televizijama, dok se u novinama i preko veb portala nije reklamirala do 23. septembra.

Podatke o troškovima partija u svrhe reklamiranja Agencija za sprečavanje korupcije će, kako je Pobjedi rekao direktor te institucije Sreten Radonjić, objaviti naknadno, odnosno nakon što završe kontrole svih političkih subjekata.

 

 

Send this to a friend